Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Βίτσας: Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις, πάνω σε ζητήματα που αφορούν το 2019 και μετά



«Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι ένας από τους εταίρους του προγράμματος και συγχρόνως ορισμένες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αυτό στην ουσία δίνει μια υπερβολική διαπραγματευτική ικανότητα στο ΔΝΤ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Από τον Νοέμβριο και μετά «ταλαιπωρούμαστε» όλοι από το γεγονός ότι το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις, πάνω σε ζητήματα που αφορούν το 2019 και μετά, οι οποίες κατά τη γνώμη μας είναι παράλογες και τις οποίες προσπαθεί να επιβάλλει», επισήμανε.

Υπενθύμισε δε ότι «το ΔΝΤ επιμένει στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ενώ το Eurogroup κατά πλειοψηφία να λέει ότι υπάρχουν μια σειρά ζητήματα τα οποία σε επίπεδο ευρωπαϊκό δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Ένα δεύτερο ζήτημα που υπάρχει, «είναι ο τρόπος διαχείρισης του χρέους, με στόχο αυτό να μπορεί να εξυπηρετηθεί από την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Βίτσας και προσέθεσε: «Και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, μέσα από αυτή τη διαδικασία των επομένων τριών ημερών όλα αυτά να μπουν σε μια λογική ορθολογική. Σε αυτή την κατεύθυνση, και σε επίπεδο πολιτικών, να βρεθεί μια ενιαία βούληση η οποία θα λύνει αυτόν τον κόμπο. Αυτό μας οδηγεί στο Eurogroup στις 7 Απρίλη που μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, οπότε να έχουμε ένα σταθερό περιβάλλον. Θα μας μένει μόνο τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ κατά κύριο λόγο για τον εαυτό του».

Αναφερόμενος στην ακύρωση της Νατοϊκής άσκησης λόγω της Λήμνου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ προσπαθεί να παίζει, στα μεταξύ των συμμάχων που το συναπαρτίζουν, έναν ουδέτερο ρόλο» και «με αυτή την έννοια, ενώ υπάρχει μια άσκηση που έγινε και πέρσι, όπου μέσα στο πλαίσιο της άσκησης συμπεριλαμβανόταν και η Λήμνος, φέτος ξαφνικά δεν περιελήφθη».

Όταν δεν καρποφόρησαν οι διπλωματικές ενέργειες, «τότε και εμείς είπαμε ότι θα αποχωρήσουμε και αποχωρήσαμε από την άσκηση», προσέθεσε και τόνισε: «Εμείς δεν ανεχόμαστε, σε καμία περίπτωση, έστω και ελάχιστα, να αμφισβητείται η φωνή μας και τα δίκαιά μας στο Αιγαίο».

Τέλος ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε σε πράξεις και παραλείψεις από τη μεριά της γείτονος χώρας, οι οποίες «περισσότερο την απομονώνουν, παρά το γεγονός ότι μπορεί να θεωρούν ότι κερδίζουν πόντους σε σχέση με τις εσωτερικές τους διαδικασίες- και αναφέρομαι στο δημοψήφισμα», σημειώνοντας: «Η έκφραση από την πλευρά της ΕΕ, ότι με μια τέτοια ρητορική και με τέτοιες πράξεις, και με το γεγονός ότι αν η θανατική ποινή γίνει νόμος στην Τουρκία, αυτό αποκλείει αυτόματα τις ενταξιακές της διαδικασίες στην Ευρώπη, είναι πάρα πολύ σοβαρά πράγματα. Άρα με μια έννοια, η δική μας στάση πρέπει να είναι τέτοια που να ενδυναμώνει τις θέσεις μας. Εννοείται ότι δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν, αλλά δεν έχουμε ούτε και την παραμικρή σκέψη ότι μπορεί κάποιος να διεκδικήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από μας. Παράλληλα συμβάλλουμε, ως ένα πόλος σταθερότητας, στην ειρήνευση και στη σταθερότητα στην περιοχή».