Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Βασιλειάδης: Οι διασπάσεις ποτέ δεν βοηθάνε – Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές το 17% των εθνικών



Αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα με νέα σοβαρά κοινωνικά δεδομένα, νέα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Η κοινωνία απαιτεί λύσεις και προοδευτικές απαντήσεις. Το κάθε κόμμα προφανώς θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα τον εαυτό του και να έρθει με μια πρόταση στην κοινωνία, αλλά από κει και μετά, για να μπορέσει να έρθει αυτή η δημοκρατική ανατροπή, προφανώς θα πρέπει να υπάρχει κινητικότητα στο σύνολο του προοδευτικού χώρου» σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Βασιλειάδης.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές διαφορές με τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «αν μπορούσα να τις αναλύσω, θα μπορούσα να δώσω και μια λογική απάντηση για την όποια διάσπαση. Είναι η πρώτη διάσπαση στην ιστορία της αριστεράς, του προοδευτικού χώρου εν γένει, που δεν έχουμε πολιτικό επίδικο».

«Ο λαός περιμένει από μας μια συγκεκριμένη πρόταση για το αύριο, αν την είχαμε, θα είχαμε κερδίσει και τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου» και πρόσθεσε πως «προφανώς η πρόταση που είχαμε δεν μπόρεσε να πείσει την ελληνική κοινωνία για διάφορους λόγους. Κι αυτούς πρέπει να αναζητήσουμε και από εκεί και μετά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να δώσουμε στους προοδευτικούς πολίτες, οι οποίοι σε αυτές τις εκλογές μας γύρισαν την πλάτη. Δεν γύρισαν την πλάτη μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, γύρισαν την πλάτη συνολικά και φάνηκε και από τα εκλογικά αποτελέσματα και από τον αριθμό των συμπολιτών μας που προέβησαν σε πράξεις αποχής από την εκλογική διαδικασία. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό προοδευτικό πλάνο για την επόμενη μέρα. Εκεί χρειάζεται συμπερίληψης, χρειάζεται συνθέσεις. Γι αυτό το λόγο δεν μπορώ να κατανοήσω μια διάσπαση. Οι διασπάσεις ποτέ δεν βοηθάνε. Καμία διαίρεση δεν βοήθησε ούτε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ούτε το να προχωρήσουμε μπροστά».

Ερωτηθείς για νέα πρόσωπα στο κόμμα τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε ένα κόμμα ανοιχτό. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις που είδαμε μια σειρά νέων προσώπων και νέας γενιάς» και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που θέλει να εκφράσει το χώρο, από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Άρα λοιπόν θα πρέπει με συνεκτική πολιτική να μπορέσει μέσα από εμάς να βρουν φωνή οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται σ αυτό το χώρο».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις τόνισε «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, από μια εσωτερική περιδίνηση πολύ δύσκολη που κατέληξε σε μια διάσπαση ιδιαίτερα επίπονη – όχι τόσο μεγάλη σε αριθμούς τελικά – αλλά επίπονη κλπ. Ακόμα και σε αυτή λοιπόν την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσε να βρεθεί βλέπουμε ότι κρατάει» .

Μάλιστα πρόσθεσε πως όχι μόνο «κρατάει δυνάμεις αλλά ταυτόχρονα και στα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα» επισημαίνοντας πως δεν βλέπουμε να ανεβαίνει θεαματικά το ΠΑΣΟΚ ή να ανεβαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Προσθέτοντας επιπλέον πως«Ο κόσμος περιμένει από όλους μας μια συνεκτική πρόταση που να τους πείσει ότι υπάρχει ένα ασφαλές μονοπάτι, ένας ασφαλής δρόμος για την επόμενη μέρα». Ερωτηθείς για το εκλογικό στοίχημα των ευρωεκλογών ανέφερε πως είναι να κρατήσουν το ποσοστό των εθνικών εκλογών, ενώ χαρακτήρισε «έξω από κάθε συζήτηση» το σενάριο ενός μονοψήφιου ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.