Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 -

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Τρία χρόνια μετά και δεν έχουν αποδοθεί ακόμα ευθύνες



Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, χωρίς να έχουν αποδοθεί ακόμα ευθύνες, από την ημέρα που βρέθηκε η σορός του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, μια υπόθεση που με αφορμή την εξαφάνιση, συντάραξε την Ελλάδα και έκανε πιο γνώριμες στους Έλληνες τις έννοιες «bullying» και «εκφοβισμός».

Στις 15 Μαρτίου 2015 ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες βούτηξαν στη λίμνη των Ιωαννίνων, ωστόσο δε βρήκαν κανένα ίχνος του Γιακουμάκη. Την επόμενη ημέρα, η σορός του βρέθηκε από ένα ζευγάρι σε βαλτώδη περιοχή 800 μέτρα από τη σχολή του.  Βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη και δίπλα του υπήρχε ένα μαχαίρι, που σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν σημαντικό στοιχείο.

Η κηδεία του έγινε σε κλίμα οδύνης και πλήθος κόσμου τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Η υπόθεση του έφερε στην επιφάνεια το θέμα του bullying στα ελληνικά σχολεία και τους λάθος χειρισμούς των εκπαιδευτικών.

Ο 20χρονος τότε Βαγγέλλης εξαφανίστηκε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015.

Είχε αφήσει στο δωμάτιό του το κινητό και το πορτοφόλι του, σημάδι που μαρτυρούσε ότι δε θα απομακρυνόταν πολύ από το δωμάτιο. Από τότε κανένας δεν τον είδε ξανά. Αμέσως κινητοποιήθηκε η αστυνομία και δεκάδες πολίτες συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του. Η αδερφή του μέσω Facebook είχε κάνει έκκληση στον κόσμο να κατέβει στον Πειραιά, σε μία ύστατη προσπάθεια να τον βρουν εκεί.

Το bullying και η «κακοποίηση»

Παράλληλα με τις έρευνες, ήρθαν στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες που ανέφεραν ότι ο φοιτητής ζούσε μια κόλαση και είχε πέσει θύμα bullying από τους συμφοιτητές του από την Κρήτη που τον εκφόβιζαν και τον κακοποιούσαν ψυχολογικά και σωματικά. Ένας μάρτυρας ανέφερε στην Αγγελική Νικολούλη ότι ο διευθυντής της Σχολής γνώριζε τα ακραία περιστατικά που συνέβαιναν στη σχολή και είχε ζητήσει τη συμβουλή ειδικών, όπως γράφει το thecaller.gr.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, το παιδί είχε αναγκαστεί να αλλάξει δωμάτιο. Η μητέρα του παρακαλούσε όποιον γνώριζε κάτι να το πει, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης. Μάρτυρες ανέφεραν ότι έβγαλε εισιτήριο στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ενώ υπήρχαν μαρτυρίες που έλεγαν ότι εθεάθη στην Κρήτη. Ωστόσο, η αστυνομία είχε επικεντρώσει τις έρευνές της στα Ιωάννινα.

Τα «βασανιστήρια»

Οι εξελίξεις έκριναν απαραίτητο να οριστεί τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο Ανδρέα Αθανασόπουλο η οποία έφθασε στα Ιωάννινα για να ερευνήσει όσα ειπώθηκαν για τη σχολική βία.  Σύμφωνα με την έκθεση, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε πέσει θύμα άγριων επιθέσεων από τους συμφοιτητές του. Του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, τον είχαν κλείσει μέσα σε ντουλάπα και του πετούσαν κέρματα για να «τραγουδήσει», τον έδεναν σε καρέκλες και του είχαν ξυρίσει το κεφάλι. Σύντομα ήρθαν στη δημοσιότητα και βίντεο με τα «βασανιστήρια» που υπέμενε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του.

Το πόρισμα της επιτροπής έφτασε στην εισαγγελία Ιωαννίνων, που αποφάσισε την απομάκρυνση του διευθυντή, ο οποίος ανέφερε ότι συνέβαιναν περιστατικά βίας, αλλά θεωρούσε ότι το θέμα θα λυνόταν με την αλλαγή δωματίου.

Η δίκη

Έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους, για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 23 Ιουνίου του 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και την υπεύθυνη της Εστίας ενώ ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για παράβαση καθήκοντος.

Στη συνέχεια άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και κατά την απολογία του υποστήριξε ότι έπραξε ό,τι έπρεπε, ακολουθώντας τις υποδείξεις τις οποίες είχε λάβει από την προϊστάμενη αρχή στην Αθήνα.