Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024 -

Τσίπρας σε Mέρκελ: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις - Υπονομεύουν την ειρήνη



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, στη Μάλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία και ειδικότερα σε ό,τι άφορα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. 

Ως προς οι οικονομικό πρόγραμμα, συμφωνήθηκε ότι πρέπει ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αργότερα συνάντηση και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει την πολιτική διαπραγμάτευση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπο να κερδίσει χρόνο, ώστε ακόμη και με σοβαρές υποχωρήσεις στην τωρινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές να καταφέρει να επωφεληθεί από το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στο Βερολίνο, παρατηρώντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν άνοδο στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν

Υπεθυμίζεται πως χθες έγινε σε «ψυχρό» κλίμα  η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο να... επιπλήττει δημοσίως την γερμανίδα καγκελάριο στη συνέντευξη Τύπου.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε το ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας σε μείζονα θέματα, όπως της τρομοκρατίας και συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο.

1. Η Μέρκελ μίλησε ευθέως για «ισλαμιστική τρομοκρατία» για την περιγραφή των επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστικές οργανώσεις και ο Ερντογάν αντέδρασε δημοσίως. Δεν δίστασε να επιπλήξει την Μέρκελ και να απαιτήσει να αποσυρθεί ο εν λόγω όρος

«Η έκφραση "ισλαμιστική τρομοκρατία" μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η λέξη "Ισλάμ" σημαίνει "ειρήνη". Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ). Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

2. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στα θέματα του Ιρακ και της Συρίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να απαντήσει ότι «κατανοεί» τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς.