Κατά την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με τη μέρα» και χαρακτήρισε γραφικό το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές. Όπως είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης πόνταρε στη λογική της αριστερής παρένθεσης. Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, αλλά σταθερότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: «Ο Μητσοτάκης δεν στήριξε τη χώρα όταν το ΔΝΤ ζητούσε αίμα».
«Πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση για το χρέος με σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη», είπε. «Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά την έχουμε απέναντι», επεσήμανε.
«Οι περισσότεροι που βρίσκονται στο διαπραγματευτικό τραπέζι πιέζουν για οριστική λύση για το χρέος», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως: «Τα μέτρα πρέπει άμεσα να εξειδικευτούν ώστε να έχουν ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, προϋπόθεση για το ΔΝΤ».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός το «deadline» του ΔΝΤ είναι και το «deadline» της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή.
Στο ερώτημα για το αν θα φορέσει σύντομα γραβάτα είπε: «Θα την φορέσω όταν λυθεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, για παράδειγμα η κρίση χρέους ή το Κυπριακό».
Ερώτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη
"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, διεκδικούμε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, από την Ελλάδα να περάσουν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα.
Υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία στα θέματα αυτά, παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, είναι μια κρύο, μια ζέστη, εμείς θέλουμε να έχουν φιλικές σχέσεις οι γείτονές μας.
Ερώτηση για ανασχηματισμό
"Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο. Λειτουργώ συλλογικά ως πρωθυπουργός. Το Συνέδριο είναι μπροστά μας, θα ανοίξουμε δημόσιο διάλογο. Μετά θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και θα πάρουμε συλλογικά τις αποφάσεις μας".
Ερώτηση: Τι θα πείτε στην κ. Μέρκελ για το χρέος
Δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αφορά την Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς. Η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι η μόνη.
Ερώτηση για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων
Δίνουμε ανάσες για τις πληρωμές εισφορών. Είναι μια κίνηση επιβεβλημένη που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους και μια τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Αλλά το πάγωμα των χρεών δεν σημαίνει διαγραφή τους.
Kαταφέραμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους. Υπάρχουν μειώσεις σε επικουρικές, αλλά μόνο στο 20% των ασφαλισμένων με επικουρικές είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Το 5% των συνταξιούχων βλέπουν σημαντικές μειώσεις. Εξαρτάται από ποιά οπτική γωνία το βλέπει κανείς.
Εξαιτίας της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, πρέπει να πω ότι υπάρχει μια επιπρόσθετη επιβάρυνση γιατί λειτουργεί αναδρομικά. Πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγιες το ασφαλιστικό σύστημα, και βάλαμε το πλαφόν στα 1100 ευρώ. Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση.
Ερώτηση για ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου
"Το 2009 θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%. Η διαμάχη για ΕΛΣΤΑΤ αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν θα δικαιωθεί ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου για τα ελλείμματα του 2009. Εμείς δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να διερευνήσει όλες τις σκοτεινές πτυχές. Οχι για να δικαιώσει τον έναν ή τον άλλο.
Μου προξένησε όμως μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα λέγοντας ότι η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος αν η δικαιοσύνη προχωρήσει την έρευνα.