Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Τσελέντης: Θα εγκαταστήσω συσκευή ραδονίου στην Κεφαλονιά για παρακολούθηση της σεισμικής ενέργειας



Μέσα στον «πανικό» του σεισμού 4,4R που ταρακούνησε την Αττική την προηγούμενη εβδομάδα, επικοινωνήσαμε με τον συμπατριώτη μας καθηγητή σεισμολογίας και δ/ντη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακη Τσελέντη για μια μικρή επισκόπηση σε τι κατάσταση βρίσκεται το σεισμικό φαινόμενο στην Κεφαλονιά..

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσελέντη για τον χρόνο και την ανταπόκρισή του στην άμεση ενημέρωση των Αναγνωστών του kefaloniapress.

Κύριε καθηγητά, σε λίγες ημέρες έχουμε την «επέτειο» των σεισμών του 2014 στην Κεφαλονιά που έπληξαν ιδιαίτερα τη περιοχή της Παλικής (Ληξούρι). Τέσσερα χρόνια μετά , σε τι κατάσταση βρίσκεται το ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί το 2014?

Από τα έως τώρα δεδομένα που έχουμε συλλέξει από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού και το δίκτυο της Κεφαλονιάς που έχουμε εγκαταστήσει δεν προκύπτουν λόγοι ανησυχίας. Βέβαια η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί με καθυστερημένους σεισμούς αλλά όχι πάνω από 4.5.

Πως εκτιμάτε γενικά την σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά από το 2014 και μετά?

Νομίζω ότι έχει επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, υπάρχουν όμως περιοχές όπως ο θαλάσσιος χώρος ΝΑ του Πόρου η η περιοχή μεταξύ Φισκάρδου και Λευκάδας που θεωρώ ότι έχουν συσσωρευμένη ενέργεια.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το ρήγμα του 1953?

Χρειάζεται πολύ προσοχή γι αυτό και παρακολουθούμε τον ευρύτερο χώρο του ρήγματος. Επειδή έχουμε παρατηρήσει κάποιες ανυψώσει στις ακτές της ΝΑ Κεφαλονιάς από ένα σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης που έχουμε στο νησί, νομίζω ότι το ρήγμα αυτό έχει συσσωρεύσει ενέργεια. Αλλά και να έχουμε σεισμό η Κεφαλονιά δεν θα επηρεαστεί γιατί άλλο η Κεφαλονιά του 1953 και άλλο η Κεφαλονιά του 2018 με τις σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές.

 

Στον πρόσφατο σεισμό της Αττικής μιλήσατε για το «ραδόνιο» που αποκάλυψε την πιθανότητα σεισμού, στα ρήγματα της Κεφαλονιάς σε τι επίπεδο βρίσκεται το «ραδόνιο»?

Είναι μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος η οποία αν συνδυαστεί με μετρήσεις ΒΑΝ μπορεί να μας δώσει θεαματικά αποτελέσματα. Προγραμματίζω μέσα στο καλοκαίρι να τοποθετήσω μια συσκευή ΡΑΔOΝΙΟΥ και στη Κεφαλονιά.

Κύριε καθηγητά, το 2014 πάρθηκαν πολλές αποφάσεις από τη τότε Κυβέρνηση, Δήμο, Περιφέρεια κλπ «αρμοδίους» και «επιτόπου», για τη πρόληψη των σεισμών, για τη μελέτη του φαινομένου.. Τι από όλα αυτά έγινε; Που βρισκόμαστε σε επίπεδο μελέτης του φαινομένου στην Κεφαλονιά ?

Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και η συμβολή του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσατου ηταν ουσιαστική προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης του σεισμικού κινδύνου στη Κεφαλλονιά.

Οι προτάσεις σας για τη μελέτη του φαινομένου στο νησί μας και την πρόληψη ,μετά την εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, ποιες είναι?

Η δημιουργία ενός ινστιτούτου σεισμολογίας στο Ληξούρι σε συνδυασμό με ένα Σεισμολογικό μουσείο και φυσικά η επέκταση των υπαρχόντων σεισμολογικών υποδομών στο νησί.

Σας ευχαριστούμε κ. καθηγητά.

Και εγω σας ευχαριστώ.

Πηγή κειμένου: 

kefaloniapress