Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τρίκαλα:Τα πλατάνια αργοπεθαίνουν από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους



Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων, καθώς τα πλατάνια αργοπεθαίνουν από την ασθένεια τού «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», μια βαριά ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani, ο οποίος προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.

Η ασθένεια είναι η πλέον καταστροφική του πλατάνου διεθνώς, καθώς προκαλεί νέκρωση των δένδρων και μάλιστα έχει ήδη προξενήσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δασάρχης Τρικάλων Χρήστος Κουλουκούρας, στην Ελλάδα η ασθένεια πιθανόν έφτασε με πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το παθογόνο αυτό αποτελεί τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με κάθε τρόπο, καθώς έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Πελοπόννησο και Ήπειρο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντοπιστεί και στη Θεσσαλία.

Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης, ενώ σε προσβεβλημένα δένδρα όταν αποκολληθεί ο φλοιός διακρίνονται κατά μήκος του κορμού και των κλάδων λωρίδες μεταχρωματισμένου ξύλου σκούρου καφέ χρώματος.

Το Δασαρχείο Τρικάλων προέβη στη λήψη προληπτικών μέτρων επείγοντος χαρακτήρα, όπως: Χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών και καθορισμό και οριοθέτηση ζωνών των εστιών προσβολής. Ακόμη, έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης, με την οποία ρυθμίστηκε ο τρόπος υλοτομίας, κλάδευσης και εκρίζωσης ατόμων πλατάνου στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου.

Επίσης, έχει καταγράψει τις εστίες προσβολής και τα προσβεβλημένα πλατάνια, καθώς και τα γειτονικά τους υγιή και συντάσσει μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς εντοπίστηκαν πρόσφατα νέες εστίες εκτός ζωνών στην περιοχή των Τρικάλων, αλλά και νέες εστίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Χρήστος Κουλουκούρας τονίζει ότι για τον λόγο αυτόν απαιτείται συντονισμένη δράση σε πανελλήνιο επίπεδο για την εκρίζωση της ασθένειας από τη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικότατη είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό έχει πραγματοποιηθεί σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, ενώ έχουν ενημερωθεί και συνδράμουν προς αυτόν τον σκοπό η Περιφερειακή Ενότητα, η Πολιτική Προστασία και οι δήμοι Τρικκαίων, Πύλης και Φαρκαδόνας.

«Η συνεργασία όλων των φορέων και η κοινή δράση όλων μας, μπορεί να σώσει τα πλατάνια της περιοχής μας, ενώ η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό τους», πρόσθεσε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι μηνύματα για το μέγεθος του προβλήματος εκπέμπουν καθημερινά και τα τοπικά ραδιόφωνα.