Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Τρέχει και πάλι η κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για να κλείσουν 7 ανοιχτά μέτωπα - Κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποίησεις, μισθολόγιο



Με αντίπαλο το χρονόμετρο θα βρίσκεται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση, προκειμένου να μην καθυστερήσει περισσότερο η συζήτηση για το χρέος, καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στα πιο σοβαρά από τα 13 μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει μέχρι και την επόμενη Τρίτη 15 του μήνα.

Στο σημερινό Eurorgroup ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτός από μια ενημέρωση για την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να δώσει και την εικόνα για το πότε και πως αναμένει να υλοποιηθεί το νέο πακέτο των μέτρων.

Αύριο αρχίζουν τα δύσκολα. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περάσει από την θεωρία στην πράξη και να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ, του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και του ΕΜΣ κ. Νικολό Τζιαμαριόλι τις λεπτομέρειες του νέου εφαρμοστικού νόμου που θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την Παρασκευή 11 του μήνα, ώστε να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος την ερχόμενη Κυριακή.

Οι πέντε μέρες που ακολουθούν αναμένεται να είναι δύσκολες, αφού υπάρχουν επτά πεδία στα οποία υπάρχει είτε διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, είτε καθυστέρηση της προετοιμασίας από τα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα:

1) Στο θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν τις επιχειρήσεις έχει ακόμη κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν. Επίσης, δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη θέση για τις μορφή τις αρμοδιότητες και κυρίως τα όρια με τα οποία θα δράσουν στην Ελλάδα οι σύμβουλοι διαχείρισης «κόκκινων» δανείων για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη νομοθεσία.

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε εμμέσως πλην σαφών ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στην Ενδιάμεση έκθεσή του για την οικονομία τόνιζε ότι οι εξειδικευμένες εταιρίες που έδρασαν σε Ισπανία και Ιρλανδία είναι εξειδικευμένες σε μεγάλα δάνεια, ενώ στην μεγάλη πλειοψηφία τους τα δάνεια είναι μικρής αξίας.

2) Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ είναι γνωστό πλέον ότι η πρόταση για το πέρασμα της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ που ασχολείται με την κατανομή του δικτύου στο δημόσιο και μόνο δεν καλύπτει τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε την είσοδο ιδιωτών ούτως ώστε να επέλθει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

3) Στο θέμα της υιοθέτησης 10 από τις συστάσεις του ΟΟΣΑ που προκύπτουν από την δεύτερη εργαλειοθήκη του οργανισμού και αφορά τα πετρελαϊκά προϊόντα και τα αναψυκτικά χρειάζεται νομοθεσία που θα πρέπει να γίνει κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

4) Στο μέτρο της επιτάχυνση των μεγάλων έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία (μετρό, αυτοκινητόδρομοι, έργα περιβάλλοντος) η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να δώσει υποσχέσεις για μελλοντική απεμπλοκή τους, καθώς κάθε έργο έχει και τα δικά του προβλήματα που δεν αρκούν 7 ημέρες για να λυθούν.

5) Στο μέτρο της βελτίωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και του δασικού νόμου θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις βελτίωσης από το αρμόδιο υπουργείο σε θέματα που μπορούν να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

6) Στο θέμα του μισθολογίου στο δημόσιο οι δανειστές έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις του και για τις αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν αλλά και για τις προσλήψεις που ετοιμάζει να κάνει το υπουργείο εσωτερικό. Ζητούν, επίσης, να τηρηθεί ο κανόνας των 5 απολύσεων για κάθε μία πρόσληψη μέχρι και το τέλος του 2019.

7) Στο θέμα της γενικής γραμματείας εσόδων εκτός από την επιλογή ενός ατόμου για το οποίο θα θελήσουν να είναι στα στάνταρντ των δανειστών, θα πιέσουν για πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ κάτι που δεν προτίθεται να αποδεχθεί το υπουργείο Οικονομικών. Τούτο διότι οι δανειστές στοχεύουν σε μια γενική γραμματεία που θα ξεφύγει από τα στερεότυπα ενός δημόσιου φορέα και θα έχει νομική μορφή ανώνυμης εταιρίας.