Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 -

Τραγωδία στο Αιγαίο: Εντοπίστηκαν δύο σοροί στην ξηρά - Βρέθηκαν στη νησίδα Κίναρος τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που εκτελούσε νυχτερινή πτήση επιφάνειας



Δύο σοροί των αγνοούμενων αξιωματικών από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην ξηρά. Αγνοείται ο τρίτος αξιωματικός.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου. 

Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε σε απόκρημνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων. Οι επικοινωνίες με το ελικόπτερο και το ίχνος του AB-212 χάθηκαν από τα ραντάρ της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κινάρου. 

Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα στις 07:01 το πρωί βρέθηκαν τμήματα του ελικοπτέρου σε απόκρημνη περιοχή της Κινάρου. Ηταν το ουραίο τμήμα του Agusta Bell. Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το ελικόπτερο προσέκρουσε στην κορυφή του λόφου ύψους 295 μέτρων, το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε βίαια και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα. 

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς»

Τι μπορεί να συνέβη και το ελικόπτερο συνετρίβη ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή την ώρα. Στην ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ αντιπλοίαρχος Βασίλης Μπελετσιώτης ειπώθηκε ότι στα ελικόπτερα αυτά οι δυνατότητες πτήσεων είναι εξαιρετικές, είναι οι καλύτερες. 

Στις 02:45 τα ξημερώματα, την ώρα που χάθηκε το στίγμα του ΠΝ-28 από τα ραντάρ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. 

«Δεν ανακοινώθηκε τίποτα απ' την πλευρά του ελικοπτέρου, δεν είχαμε κανένα σημάδι, καμία ένδειξη» είπε ο ναύαρχος Αποστολάκης. 

Επιστρέφει εσπευσμένα από Βρυξέλλες ο Πάνος Καμμένος λόγω του τραγικού συμβάντος 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο.

«Όλα όσα γράφονται για ανεύρεση σωρών είναι ψεύδη, ειδικές δυνάμεις τώρα προσεγγίζουν τουλάχιστον σεβαστείτε τις οικογένειες των αξιωματικών», έγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο Twitter. 

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας.

Η συνέντευξη Τύπου

 

 

 

 

Ποιο ήταν το ελικόπτερο που έπεσε

Τώρα οι έρευνες θα δείξουν τι συνέβη και έπεσε το ελικόπτερο, αφού πρόκειται για ένα από τα καλύτερα πτητικά μέσα, τα οποία έχοντας μέχρι τώρα συμμετάσχει επιτυχώς σε πλειάδα επιχειρήσεων και αποστολών.

Οπως αναφέρει και η ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού η 1η Μοίρα Ελικοπτέρων του Πολεμικού ναυτικού διαθέτει 8 Ε/Π ΑΒ 212 ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Τα χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου
Το Ε/Π AB212 έχει κατασκευαστεί από την εταιρία Agusta, έχει δυο κινητήρες, διπτέρυγο  κύριο στροφείο, Dipping Sonar, Radar, FLIR, αυτόματο σύστημα σταθεροποίησης πτήσης (ASE),αυτόματο σύστημα σταθεροποίησης σε αιώρηση(AATH) , βαρούλκο ανέλκυσης (Hoist) ,πρότυπο τακτικό σύστημα OCTOPUS κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από προσωπικό ΜΕΝ 1. Βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος  μετάδοσης εικόνας επιφανείας(DATALINK),επίσης κατασκευασμένο από προσωπικό ΜΕΝ 1.

Που επιχειρεί, οι αποστολές 
Το Ε/Π ΑΒ 212 επιχειρεί από πολεμικά πλοία ή βάσεις ξηράς και μπορεί να φέρει μέχρι 2 τορπίλες MK46 και 1 πυροβόλο MG-3.

 

Οι κύριες αποστολές που αναλαμβάνει, είναι εναντίον υποβρυχίων στόχων (ASW) (εντοπισμός και προσβολή),εναντίον στόχων επιφανείας (ASuW) (εντοπισμός και προσβολή), και επιτήρηση επιφανείας. Επιπλέον, αναλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR), μεταφοράς εξωτερικών φορτίων (VERTREP) και ειδικών επιχειρήσεων (ταχεία καταρρίχηση ανδρών Υ/κτ, ρίψη αλεξιπτωτιστών, κλπ.).

Εδω και 37 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό
Η πολύχρονη υπηρεσία των ελικοπτέρων ΑΒ 212 ξεκινά από την παραλαβή τους από το ΠΝ το 1979. Από τότε και επί 37 συνεχόμενα έτη,τα Ε/Π ΑΒ 212 προσφέρουν αδιάλειπτα  τις υπηρεσίες τους στο Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας μέχρι τώρα συμμετάσχει επιτυχώς σε πλειάδα επιχειρήσεων και αποστολών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Τουρκική πρόκληση την ώρα της τραγωδίας: Αμφισβητούν το δικαίωμα έρευνας για το ελικόπτερο

Συγκλονίζει η φωτογραφία του Υποπλοίαρχου Τουλίτση στο ελικόπτερο (Φωτό)

Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, έγγαμος με παιδιά (Φωτό)