Με ενισχυμένους πόρους και εξοπλισμό, καθώς και πιο διευρυμένη εντολή ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, η οποία θα αντικαταστήσει τον οργανισμό Frontex.
Ο νέος οργανισμός παρουσιάστηκε σήμερα στο μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο, στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, ένα χρόνο μετά την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σώματος για την πιο αποτελεσματική φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, στη συνέχεια της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή θα έχει δικό της μόνιμο προσωπικό που θα φτάσει σταδιακά τα χίλια άτομα, αριθμό υπερδιπλάσιο από το μέχρι τώρα προσωπικό της Frontex, ενώ θα αποκτήσει επίσης το δικό του εξοπλισμό. Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο το 2016 θα μπορεί να αντλήσει μέχρι 1.500 συνοριοφύλακες ταχείας κινητοποίησης από τα κράτη-μέλη καθώς και τεχνικό εξοπλισμό από ένα απόθεμα που θα έχουν θέσει οι «28» στη διάθεσή της.
Το επίκεντρο της αποστολής του νέου οργανισμού θα είναι η ανάλυση κινδύνου, η παρακολούθηση και ο εντοπισμός των αδυναμιών στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Αξιωματικοί-σύνδεσμοι θα αποσπώνται στα κράτη- μέλη για να εξασφαλίζεται η επιτόπια παρουσία στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος για τα σύνορα. Επιπλέον, το νέο σώμα θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, και θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης και διεξαγωγής κοινών επιχειρήσεων σε χώρες εκτός ΕΕ, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα.
Αρχικά, η πρόταση της Επιτροπής, τον περασμένο Δεκέμβριο, περιλάμβανε επίσης τη δυνατότητα του εν λόγω οργανισμού να παρεμβαίνει στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τη μαζική εισροή ακόμα και αν η ενδιαφερομένη χώρα αρνείται να ζητήσει βοήθεια. Ωστόσο, η εν λόγω πρόβλεψη προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών χωρών οι οποίες το εξέλαβαν ως παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με ενισχυμένη πλειοψηφία θα μπορεί να αποφασίσει την αποστολή δυνάμεων της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη χώρα αρνηθεί τότε θα είναι δυνατή η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός Σένγκεν.
Η λειτουργία του νέου οργανισμού θα ξεκινήσει με μια δοκιμαστική αξιολόγηση των κινδύνων τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ από το Δεκέμβριο θα προχωρήσει στις πρώτες 50 προσλήψεις. Στις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η τοποθέτηση ευρωπαϊκών ομάδων επέμβασης για επιστροφές, οι οποίες θα στελεχώνονται από συνοδούς, παρατηρητές και ειδικούς σε θέματα επιστροφής και θα εργάζονται για την αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Τέλος, μεταξύ του Ιανουαρίου και Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση των κινδύνων και των αδυναμιών στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Η Ευρώπη δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε απομονωτισμό, αντίθετα είναι η ώρα να δοκιμάσει την αντοχή των αξιών της στο εσωτερικό», ξεκαθάρισε ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.
«Η έννοια Ευρώπη-φρούριο μας παραπέμπει σε αλλοτινούς καιρούς. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1939. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη που φτιάχτηκε τα τελευταία 70 χρόνια. Η Ευρώπη χτίστηκε με πολύ όνειρο, αλλά και με τις δραματικές εμπειρίες της γενιάς που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Με την προσφυγική κρίση, συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «δοκιμάζονται οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη. Ανθρωπιά, πολιτισμός, ανοιχτή κοινωνία, δημοκρατία, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιμετώπιση όλων αυτών των ανθρώπων με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλα αυτά είναι η μία όψη του θέματος. Η άλλη είναι ότι κάποτε η Ευρώπη έπρεπε να βάλει τάξη σε αυτό που ήταν και η βασική της αδυναμία δηλαδή τη διαχείριση των συνόρων της».
Ο ίδιος προσέθεσε: «Η Ευρώπη δεν απειλείται από εχθρούς, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως εκείνοι που περνάνε από την Ελλάδα, είναι πολιτικοί πρόσφυγες και έχει υποχρέωση και η χώρα και η Ευρώπη να τους αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αξιοπρέπεια δημιουργώντας όμως και τους αντίστοιχους όρους. Είναι όμως ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι παράτυποι μετανάστες θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.
Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ, κυρίως στα θέματα της μετεγκατάστασης, λέγοντας ότι «γνώριζαν και γνωρίζουν ότι για να είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να σέβονται και να τηρούν τη νομοθεσία, τις αρχές και τις πολιτικές που από κοινού αποφασίζουμε».
Τέλος, υπογράμμισε ότι διατηρείται ξεκάθαρα η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. «Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας. Χρειάζεται απλώς η συναίνεση του κράτους- μέλους ή να υποβληθεί το αίτημα. Και οι συνεννοήσεις που έγιναν για να φτάσουμε εδώ σήμερα, έγιναν σε επίπεδο κρατών. Αφού κοινά αποφασίστηκε, κοινά θα εφαρμοστεί», κατέληξε.
Δηλώσεις Νίκου Τόσκα
«Η χώρα μας ήταν πάντοτε υπέρ της λειτουργίας μιας τέτοιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας που να διασφαλίζει τα σύνορα και τις ευρωπαϊκές ακτές γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα εκπροσώπησαν την ελληνική κυβέρνηση στην παρουσίαση της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας της Frontex με άλλο πρόσωπο, με το πρόσωπο της ευρωπαϊκής ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να ενισχύονται οι προσπάθειες εκείνες που μειώνουν την αστάθεια, που αυξάνουν τη συνεργασία και που αυξάνουν τα κοινά μέτρα ασφάλειας με παράλληλη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών θεσμών και αξιών».
Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι η Ευρώπη μετατρέπεται σε φρούριο, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «δεν είναι σκοπός της Ευρώπης να δημιουργήσει κάστρο, να γίνει φρούριο. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι το σημείο που να μη φυλάσσουμε τα σύνορα υπάρχει διαφορά. Κάπου στη μέση βρίσκονται οι αλήθειες και οι λύσεις των προβλημάτων».