Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Τις επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης για τον Καλλικράτη ζητούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι



Να καταθέσει άμεσα τις δικές της προτάσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίασης των διοικητικών συμβουλίων των δυο θεσμικών οργάνων τους, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποφασίσθηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία θέσεων και η εξουσιοδότηση των δύο προέδρων τους, για την διεξαγωγή κοινού συνεδρίου, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των θέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σημείωσε με έμφαση ότι η Αυτοδιοίκηση έχει «ιστορική ευθύνη» να δράσει ενωμένα και συντεταγμένα. Σχετικά με το κείμενο των προτάσεων της Επιτροπής Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν συνιστά κείμενο θέσεων, που προωθούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, αλλά ένα πολυσέλιδο, προχειρογραμμένο πόνημα, χωρίς ενιαία δομή και λόγο». Ο κ. Πατούλης σημείωσε επίσης ότι από την επιτροπή αγνοήθηκαν όλες οι προτάσεις της ΚΕΔΕ.  

Επιπλέον, τόνισε πως δεν δίνεται απάντηση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των δήμων, (π.χ φορολογική αποκέντρωση, καταστατική θέση των αιρετών, συνεργασία μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, κα.)  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος σημείωσε πως οι προτάσεις της επιτροπής δεν αποτελούν «την αναγκαία μεταρρύθμιση που πρέπει να οδηγεί στην αυτοδιοίκηση της παραγωγής και της δημιουργίας». Είναι απαραίτητο είπε , «ο ρόλος της περιφέρειας στην μετά «Καλλικράτη» εποχή, να αναβαθμισθεί και να μετεξελιχθεί, τόσο θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά, όσο οικονομικά και αναπτυξιακά.  

Στην πράξη, η μετεξέλιξη αυτή συνοψίζεται ως μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και παρουσίασε έναν «Οδικό Χάρτη» με 4 βασικά βήματα που αφορούν: 

-«Στη σχέση της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, η οποία πρέπει να έχει κανονιστική αυτονομία .

-Στη θεσμική συγκρότηση, την ορθολογική οργάνωση και τη λειτουργία της Περιφέρειας, με υποκατάσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

-Στην απόκτηση σταθερών και δυναμικών πηγών ίδιων εσόδων. 

-Στην αναπτυξιακή προοπτική που καλείται να συνοικοδομήσει και να υπηρετήσει προς όφελος περιφερειακής οικονομίας και των πολιτών».