Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 -

Τηλεμαραθώνιος αγάπης Unicef για τα προσφυγόπουλα


Από τους 921.713 πρόσφυγες που έφθασαν ως σήμερα, από την αρχή του 2015, μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη, πάνω από ένας στους πέντε είναι παιδί, σύμφωνα με τη Unicef. Μέχρι στιγμής τη χρονιά αυτή, τα παιδιά εκτιμάται ότι αποτελούν το ένα τέταρτο των 768.916 αφίξεων μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα.
 
Συμπληρώνοντας φέτος 27 χρόνια ανθρωπιστικής παρουσίας και προσφοράς, ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης Unicef της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένος στα παιδιά-πρόσφυγες. Στόχος είναι η ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης των παιδιών προσφύγων.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016 θα μπορούσαν να υπάρχουν κατά μέσο όρο 5.000 επιπρόσθετες αφίξεις την ημέρα, με αποτέλεσμα μέχρι και 700.000 νέες αφίξεις που θα περάσουν μέσω Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας. Η Unicef εστιάζει στις πιο ευάλωτες κατηγορίες παιδιών και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις χώρες διέλευσης και προορισμού να σκύψουν προσεκτικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
 
Με τον χειμώνα να πλησιάζει ολοταχώς, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα βρέφη και τα πιο μικρά παιδιά να πεθάνουν στη θάλασσα ή στην ξηρά ή ακόμα να αρρωστήσουν σοβαρά με πνευμονία ή υποθερμία. Επίσης, ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα είναι τα παιδιά με αναπηρίες. Είτε η αναπηρία τους είναι σωματική είτε ψυχολογική, τα παιδιά με αναπηρίες έρχονται αντιμέτωπα με ιδιαίτερα δύσκολα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, κάποια μεταφερόμενα σε όλη τη διαδρομή από τους γονείς τους, με πολύ λίγες ή καθόλου εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
 
Ακόμη, τα παιδιά που χωρίζονται από την οικογένεια ή τους κηδεμόνες τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κυρίως κατά την ανεξέλεγκτη κίνηση του πλήθους στη διάρκεια της διέλευσης των συνόρων ή κατά την επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα και ταξί). Μεγάλη φροντίδα χρειάζονται και τα παιδιά που έμειναν πίσω, εκείνα που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, τις επαφές ή την υποστήριξη δικτύων για να βρουν τα χρήματα ή τους πόρους που χρειάζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.
 
Μια ακόμη ευάλωτη ομάδα αποτελούν οι ασυνόδευτοι έφηβοι σε κίνηση. Κυρίως αγόρια ηλικίας 14-17 ετών, πολλά από το Αφγανιστάν, που δεν επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως ασυνόδευτα ή χωρισμένα παιδιά και αποφεύγουν την ταυτοποίηση των στοιχείων τους ή προσποιούνται ότι είναι ενήλικες για να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά μέτρα προστασίας που θα τα κρατήσουν πίσω. Συνήθως ταξιδεύουν με ομάδες άλλων εφήβων, μερικές φορές με έναν ενήλικα, άλλες φορές όχι.
 
Η Unicef έχει απευθύνει έκκληση για συγκέντρωση 14 εκατ. δολαρίων με σκοπό την υποστήριξη των αναγκών των παιδιών και των γυναικών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2016.
 
Συνοπτικά, εντός του πλαισίου των παρεμβάσεων που καλύπτονται από την έκκληση της Unicef για τους επόμενους 12 μήνες είναι η υποστήριξη για υπηρεσίες όπως οι φιλικοί προς τα παιδιά χώροι στα κέντρα υποδοχής, η παροχή πληροφοριών σχετικά με την υγεία και τη διατροφή των παιδιών στις οικογένειες. Ακόμη, η υποστήριξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και μάθησης, η τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση προς κυβερνητικούς και άλλους εταίρους, σε τομείς όπως τα δικαιώματα του παιδιού και η παιδική προστασία, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας η προστασία κατά του trafficking και η υποστήριξη και προστασία για τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά.
 
Στη χώρα μας, η οργάνωση πραγματοποιεί επιτόπιες αξιολογήσεις για τις υπάρχουσες ανάγκες των προσφυγόπουλων και είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη σε τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο, στην Πολιτεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους συνεργαζόμενους φορείς. Εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των παιδιών προσφύγων-μεταναστών, παρέχει ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, είδη υγιεινής και εξοπλισμό για χώρους φιλικούς προς τα παιδιά που υποστηρίζει σε πΓΔΜ, Σερβία και Κροατία ενώ γίνονται προετοιμασίες για επέκταση της βοήθειας και σε άλλες χώρες κατά μήκος της διαδρομής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Σλοβενίας.
 
Ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης Unicef, που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 -ένα μέρος του και από την ΕΡΤ3-, θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα συνεχισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την παρουσίαση της εκπομπής θα έχουν η Μαριλένα Κατσίμη, ο Σεραφείμ Σίλας, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Γιώργος Λιανός, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο Κώστας Φραγκολιάς, ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Τζένη Μπαλατσινού. Όλοι τους θα υποδεχθούν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, σε μια προσφορά αλληλεγγύης στο έργο της Unicef.
 
Όπως κάθε χρονιά, συμμετέχουν και στηρίζουν τον Τηλεμαραθώνιο δεκάδες ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από όλη τη χώρα. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν πολλοί δήμοι της Αττικής και επαρχίας με κουμπαράδες και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα δραστηριοποιηθούν για την επιτυχία της προσπάθειας. Μηνύματα θα στείλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.
 
Το κοινό μπορεί να στηρίξει τον Τηλεμαραθώνιο της Unicef για τα παιδιά-πρόσφυγες καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 7761.500 (ισχύει μόνο για τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 από τις 18.00 και μετά). Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν δωρεές με sms. Στείλτε μήνυμα με τη λέξη «ΠΑΙΔΙ» στο 19059 από σήμερα, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, έως και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, με αυτόματη χρέωση 1,23 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Επίσης, στο τηλέφωνο δωρεών της Unicef 80150012345 (μόνο από σταθερό τηλέφωνο 24 ώρες το 24ωρο) και στο www.unicef.gr.
 
Επίσης, από σταθερό ΟΤΕ καλέστε 901 11171717 με αυτόματη χρέωση 3,68 ευρώ (με το ΦΠΑ) ανά κλήση.
 
Δωρεές γίνονται και στα ταμεία των υποκαταστημάτων των τραπεζών:
  • Εθνική Τράπεζα: 169 / 480020-64      
  • Τράπεζα Πειραιώς: 5049-022842-011
  • Alpha Bank: 115 00 2002 017649            
  • Eurobank: 0026-0102-14-0100540998
  • Attica Bank: 069 / 54799691            
  • HSBC: 002-066694-130
Καθώς και μέσω Internet Banking από την ιστοσελίδα της κάθε τράπεζας στο μενού πληρωμών/συναλλαγών.