Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν και πάντα περίπλοκος, είναι σημαντικός για τη διασφάλιση μακροχρόνιας ειρήνης στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, κάτι που υποστηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία του σταδιακού «χτισίματος» εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας πως πρώτος στόχος είναι η αποφυγή εντάσεων και η δημιουργία ενός σταθερού κλίματος συνεργασίας.
Παράλληλα, η προοπτική της συνάντησης κορυφής στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο γεννά προσδοκίες για έναν πιο ουσιαστικό διάλογο. Η δυνατότητα εντοπισμού κοινού εδάφους, πέρα από τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης και η πολιτική προστασία, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διαχείριση πιο κρίσιμων θεμάτων όπως οι θαλάσσιες ζώνες. Αν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν, οι υπουργοί Εξωτερικών θα κληθούν να προχωρήσουν στον σχεδιασμό ενός πλαισίου διαλόγου, που θα περιλαμβάνει νομικοτεχνική και πολιτική διαχείριση.
Η Αθήνα, κρατώντας χαμηλούς τόνους για το θέμα, διατηρεί ρεαλιστικές προσδοκίες από τις συναντήσεις αυτές, αναγνωρίζοντας ότι η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων ίσως καθυστερήσει. Μπορεί το κλίμα καλής συνεργασίας και η πολιτική βούληση να είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η πορεία των συζητήσεων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οι ευρύτερες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.