Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Τι θα προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας



Μια εντελώς διαφορετική λογική από αυτή που έχουμε συνηθίσει φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση. Πλέον το βάρος των ποινών θα το επωμίζεται ο οδηγός και όχι το ίδιο το όχημα. Αυτό σημαίνει πως η αφαίρεση του διπλώματος, τα χρηματικά πρόστιμα και η επιβολή ποινών στο point system προτεραιοποιούνται έναντι της αφαίρεσης πινακίδων, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο από άλλους οδηγούς (συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους του παραβάτη αν πρόκειται για εταιρικό τροχοφόρο).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφαίρεση πινακίδων θα έχουμε πλέον σε παραβάσεις που η κυκλοφορία του οχήματος κρίνεται επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια και το περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα η μη επίσκεψη στα ΚΤΕΟ τις προβλεπόμενες ημερομηνίες, η εκπομπή επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα ή η παραποίηση χαρακτηριστικών του οχήματος (π.χ. η κάλυψη των πινακίδων με σκούρα προστατευτικά που την κάνουν δυσανάγνωστη).

Την ευθύνη της κατάρτισης του νομοσχεδίου έχει αναλάβει η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, με τη νομική ομάδα του υπουργείου και σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο έχει σταλεί ήδη προς έγκριση στο Μέγαρο Μαξίμου ούτως ώστε ακολούθως να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση πριν πάρει το δρόμο της συζήτησής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αμέσως μετά στην Ολομέλεια.

Πλέον οι ποινές κατηγοριοποιούνται βάσει της επικινδυνότητας κάθε παράβασης. Ειδικότερα στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι σοβαρές παραβάσεις που έχουν υψηλές πιθανότητες πρόκλησης σοβαρού τροχαίου όπως είναι για παράδειγμα η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η αντικανονική προσπέραση και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις όπως είναι για παράδειγμα η παράνομη στάθμευση και στην τρίτη, οι διοικητικές παραβάσεις όπως είναι π.χ. η οδήγηση χωρίς να φέρει μαζί του ο οδηγός τα απαιτούμενα νόμιμα έγγραφα (δίπλωμα οδήγησης, κ.λπ.).

Για τις παραβιάσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα, θα προβλέπεται η κλιμάκωση των ποινών σε περίπτωση υποτροπής της συγκεκριμένης παράβασης μέσα σε ένα έτος. Σε περιπτώσεις δε που θα υπάρχει διάπραξη σοβαρής παράβασης για τρίτη φορά εντός 5 ετών, θα επιβάλλεται η ανώτατη ποινή της αφαίρεσης του διπλώματος για μια πενταετία.

Όσον αφορά τις χρηματικές ποινές, όποιος δεν έχει μαζί του τα απαιτούμενα νόμιμα έγγραφα (π.χ. το δίπλωμα) θα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 30 ευρώ, ενώ η αντικανονική στάθμευση με 150 ευρώ. Η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη θα τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ και εάν υπάρξει και διοικητικό μέτρο αυτό θα είναι η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης καθώς και των πινακίδων για 30 ημέρες.

Τέλος με τον νέο Κ.Ο.Κ. θα μειωθεί το όριο ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών στα 30 χιλιόμετρα, ενώ αναμένονται και διατάξεις για την τύχη των ανασφάλιστων οχημάτων που εάν εντοπιστούν εν κινήσει θα τιμωρούνται με πρόστιμο που θα ξεκινά από τα 250 ευρώ και θα φθάνει τα 500 ευρώ, την αφαίρεση διπλώματος για έξι μήνες καθώς και της άδειας κυκλοφορίας για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Θυμίζουμε τέλος ότι στο ποινικό σκέλος των σοβαρών παραβάσεων υπήρξαν τροποποιήσεις με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η Βουλή και ισχύουν από την Πρωτομαγιά. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ακόμη και η ποινή ισόβιας κάθειρξης σε περιπτώσεις πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων.