Εξελίξεις αναμένονται με το νόμο Κατσέλη τη νέα χρονιά.
Και αυτό γιατί αρνητικοί στο αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη για άλλο ένα έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2019, φέρονται να είναι δανειστές μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκαν την περασμένη Τετάρτη οι ελληνικές τράπεζες από τις αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» μετά την τραπεζική κρίση της περασμένης εβδομάδας η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018 μετατράπηκε σε κατηγορηματική άρνηση. Επιπλέον, η ομπρέλα προστασίας από τους πλειστηριασμούς θα κλείσει για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία πολύ χαμηλότερης αξίας από τις οφειλές τους.
Η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς λήγει το Δεκέμβριο 2018.
Μέχρι τότε εξασφαλίζεται μέσω αίτησης στο «Νόμο Κατσέλη», όπως τροποποιήθηκε από τον «Νόμο Σταθάκη».
Πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας παρέχεται με αίτηση στο αναθεωρημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος του ιδιωτικού χρέους δίνοντας όχι μόνο τη δυνατότητα να ρυθμιστούν χρέη προς Τράπεζες, αλλά και προς ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, ΟΤΑ και προς λοιπούς ιδιώτες.
Οι συνολικές υποχρεώσεις του αιτούντος συγκρίνονται με το πραγματικό του εισόδημα και το επίπεδο των προστατευόμενων εύλογων δαπανών διαβίωσης και ρυθμίζονται μαζικά ούτως ώστε τα νοικοκυριά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να βρίσκουν λύση διαγραφών και επιμηκύνσεων για όλα τους τα προβλήματα χρέους.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο στόχαστρο των τραπεζών βρίσκονται οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι ρυθμίσεις των δανείων και να ξαναπρασινίσουν κόκκινα δάνεια.
Οι τράπεζες καλούν το τελευταίο διάστημα δανειολήπτες που είχαν προσφύγει στον νόμο και είτε οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν τους δικαίωσαν είτε οι ίδιοι παραιτήθηκαν από την αίτηση που είχαν υποβάλει πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, προτείνοντάς τους πακέτα ρυθμίσεων ώστε να προχωρήσουν κανονικά οι αποπληρωμές των δανείων και να μην αναγκαστούν οι ίδιες να προχωρήσουν σε ένδικα μέσα εις βάρος των δανειοληπτών.
Ο αριθμός των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη έφτασε τις 150.258 το πρώτο τρίμηνο του 2018, με τις νέες αιτήσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους να έχουν ξεπεράσει τις 7.900 και το 30% των στεγαστικών να είναι υπό νομική προστασία
Σημειώνεται ότι αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απόρρητου βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τη δυνατότητα αυτή δίνει ο αναμορφωμένος νόμος για την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο και αυστηροποιεί το καθεστώς.
Ποιους προστατεύει ο νόμος
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 με τον νόμο 4346/2015, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύριας κατοικίας με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη.
Το δημόσιο παρεμβαίνει πληρώνοντας μέρος της δόσης (έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία) εφόσον η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, και το ετήσιο εισόδημα κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.
Το μέγιστο δηλαδή όριο αντικειμενικής αξίας κατοικίας που προστατεύεται είναι 280.000 ευρώ. Επίσης οι παραπάνω οφειλέτες, και των δύο κατηγοριών, θα πρέπει να θεωρούνται «συνεργάσιμοι δανειολήπτες» με βάση τα όσα προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών.