Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Τι σκέφτεται ο Τσίπρας για να αλλάξει σελίδα – Ο ανασχηματισμός και τα ονόματα έκπληξη



Η επιχείρηση «επικοινωνιακή καταιγίδα» που έχει ξεκινήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να έχει συνέχεια. Μετά το άνοιγμα στους πυρόπληκτους με τη συνάντηση στο Μαξίμου ήρθε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Λαύριο, η «μισή» ξανά ανάληψη της ευθύνης και οι 20 προτάσεις για την αυθαίρετη δόμηση.

Είχε προηγηθεί η καρατόμηση τεσσάρων εκ των αρνητικών πρωταγωνιστών της δραματικής 23ης Ιουλίου, των κ. Τόσκα, Καπάκη, Τσουβάλα και Τερζούδη, οι οποίοι λειτούργησαν ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την κυβέρνηση.

Εφαρμόζοντας τη λογική «σοκ και δέος» ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει και στο επόμενο στάδιο του σχεδίου του θέλοντας να αναδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του για μεγάλες τομές που θέλει να κάνει.

Ο ανασχηματισμός είναι το βήμα με το οποίο θα επιδιώξει να «σβήσει» τις φλόγες που άναψε κυρίως η τραγική εικόνα που εμφάνισε ο κρατικός μηχανισμός τη νύχτα της φωτιάς στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί και βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς έχουν φουντώσει οι φήμες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης τα επόμενα 24ωρα.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση και το καλοκαίρι δεν ευνοεί, επικοινωνιακά, μια τέτοια κίνηση, ο πρωθυπουργός θέλει να έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και να δημιουργήσει στην κοινωνία το αίσθημα ότι «παίρνει πάνω του» το παιχνίδι και ότι τα αλλάζει όλα για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία έκαναν λόγο για ανακοίνωση των σαρωτικών αλλαγών ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μέχρι την Παρασκευή, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει μια ακόμη επικοινωνιακή «επίθεση». Αναμένεται να επισκεφτεί τους πυρόπληκτους οικισμούς σε Μάτι και Νέο Βουτζά και να ακούσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αλλωστε, η πρώτη επίσκεψη, εν κρυπτώ και χωρίς κάμερες, στέφθηκε με απόλυτη… αποτυχία και ο πρωθυπουργός θα θελήσει να πάρει τη ρεβάνς.

Η… κάθοδος του πρωθυπουργού στο λαό και μια ριζική αναδόμηση της κυβέρνησης (ίσως και του κόμματος) εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση και να σβήσουν έτσι οι φωτιές που την κατακαίνε τις τελευταίες 15 ημέρες.

Μην ξεχνάμε ότι σε 12 ημέρες η χώρα βγαίνει –ημερολογιακά- από το μνημόνιο. Οσο και αν το πένθος στο οποίο βρίσκεται η χώρα δεν ευνοεί φιέστες, είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει κάποια ομιλία και θα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την συγκυρία.

Ολο αυτό το «πακέτο», δηλαδή στροφή στα προβλήματα των πυρόπληκτων, ανασχηματισμός, έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής, εκτιμάται στο Μαξίμου ότι μπορεί να ξαναδώσει στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα που έχασε από τις 23 Ιουλίου και μετά.

Τα ονόματα που παίζουν

Ενας ανασχηματισμός για να είναι καλός θα πρέπει να δίνει την εικόνα των σαρωτικών αλλαγών. Να αλλάζουν τα πάντα, να εισέρχονται στην κυβέρνηση πρόσωπα που θα δείξουν στους πολίτες ότι μπορούν να προσφέρουν. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία για να «γυρίσει το παιχνίδι» και γι’ αυτό δεν αποκλείονται μεγάλες αλλαγές. Αλλωστε, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές δεν έχει δεσμεύσεις από κανέναν. Πλην ίσως του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, που είναι άγνωστο αν θα φύγει από το υπουργείο Αμυνας ώστε να φανεί η μεγάλη αναδόμηση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Όμως, στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνουν πολλοί υπουργοί που έχουν πρωταγωνιστήσει τις τελευταίες ημέρες αρνητικά κι έχουν δεχθεί τη χλεύη των πολιτών κυρίως μέσω των social media.

Για παράδειγμα, ο Πάνος Σκουρλέτης που κρύβεται πίσω από τον παραιτηθέντα Νίκο Τόσκα, ως υπουργός Εσωτερικών έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας. Δεν μπορεί να παραιτείται ο Καπάκης κι όχι ο ίδιος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες στο Λαύριο δεν πήγε ο κ. Σκουρλέτης.

Εκπλήξεις μπορεί να γίνουν και σε άλλους «σίγουρους» υπουργούς. Όπως π.χ. τον Παύλο Πολάκη ο οποίος μπορεί να παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο, αυτόν του «τσιπροφύλακα», όμως, η απαράδεκτη δήλωσή του για τους νεκρούς που θολώνουν την εικόνα και ο καυγάς που στήνει με όλους, αντί να δείχνει σεβασμό στους νεκρούς, τον έχουν μετατρέψει σε «κόκκινο» πανί.

Υποψήφιοι προς αποχώρηση ενδεχομένως να είναι κι άλλοι από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη – φιάσκο στις 23 Ιουλίου στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Π.χ. ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βαρύνεται και από το παρελθόν του με τα αυθαίρετα καθώς έχει γίνει σε όλους γνωστό το βίντεο με τις οδηγίες που έδινε για νομιμοποίηση στο Μάτι.

Ακόμη και ο Σ. Φάμελλος θα μπορούσε να είναι προς αποχώρηση ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τον οποίον υπάρχουν πολλά φίλια πυρά. Κάποιοι θεωρούν αδύνατο να τον αλλάξει ο Τσίπρας, κάποιοι πάντως εντός του Μαξίμου του την έχουν «στημένη» χρεώνοντάς του αλαζονική συμπεριφορά, το «Βατερλώ» της επικοινωνιακής διαχείρισης των τελευταίων ημερών και έναν κυνισμό που έπληξε την εικόνα της κυβέρνηση συνολικά.

Εκπληξη μπορεί να υπάρξει και για τον Νίκο Κοτζιά, τόσο επειδή είναι ο μόνος που απέμεινε από την κίνηση Πράττω (παραιτήθηκαν Τόσκας και Καπάκης) όσο και για τις εξελίξεις με τη Ρωσία.

Η Μόσχα φαίνεται να του χρεώνει τη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών και ίσως το Μαξίμου να ήθελε να τον αλλάξει για να αποκλιμακώσει την ένταση.

Σκέψεις για αλλαγές υπάρχουν ακόμη και στα υπουργεία Παιδείας με την απομάκρυνση του κ. Γαβρόγλου, σίγουρα στο υπουργείο Πολιτισμού με την αποχώρηση της Λ. Κονιόρδου, του Γ. Τσιρώνη ο οποίος είχε κι αυτός μια προκλητική στάση και του Π. Κουρουμπλή που έχει μπει στο κάδρο εξαιτίας της απόφασης αναστολής κατεδάφισης αυθαιρέτων το 2015.

Τι θα γίνει με τους αμετακίνητους; Με τον Τσακαλώτο, τον Χουλιαράκη, τον Καμμένο; Είναι το μεγάλο δίλημμα. Αν θέλει να δείξει ότι τα αλλάζει όλα θα τους απομακρύνει, θα τους αλλάξει χαρτοφυλάκιο. Αλλιώς θα συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα πάει μέχρι το τέλος μ’ αυτούς.
Οσο για το ποιοι θα έρθουν στην κυβέρνηση και ποιο θα είναι το νέο σχήμα; Ακούγονται πολλά. Οπως η αναβάθμιση της Εφης Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εσωτερικών, η επιστροφή Παππά στο Μαξίμου, η είσοδος της Λ. Κατσέλη και της κ. Ξενογιαννακοπούλου, η αναβάθμιση του Κ. Ζαχαριάδη, της Ρ. Σβίγγου, η μετακίνηση Σκουρλέτη στο κόμμα, η επιστροφή Φίλη στην κυβέρνηση κ.λπ.