Η Κομισιόν προτείνει να γίνεται σε δύο φάσεις η εγγύηση των καταθέσεων στην Ευρωζώνη, σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσουν οι συζητήσεις για την τραπεζική ένωση και να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να δημιουργηθεί μέσα στο 2018 Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme ή EDIS) το οποίο θα παρεμβαίνει αφού πρώτα τα εθνικά ταμεία εγγύησης καταθέσεων θα έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους τους για να διασώσουν τους καταθέτες.
Σε πρώτη φάση και σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη διάσωσης τραπεζών, το ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων θα δίνει κάποια δάνεια τις εθνικές αρχές εγγύησης καταθέσεων σύμφωνα με το Reuters. Το EDIS δεν θα δανείζει όλο το απαραίτητο ποσό αλλά περίπου το 30%, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 90% έως το 2021.
Σε δεύτερη φάση τα εθνικά ταμεία εγγύησης καταθέσεων θα συνεχίσουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση της στήριξης της τράπεζας ή των τραπεζών με προβλήματα και το ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων θα καλύπτει κάποιες από τις απαιτήσεις. Για να ξεκινήσει η δεύτερη αυτή φάση θα πρέπει πρώτα η τράπεζα ή οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μια χώρα ότι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εξορθολογίσουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων, αναφέρει ακόμη το πρακτορείο. Επίσης η Κομισιόν έως την άνοιξη θα υποβάλλει νέες προτάσεις για το πως οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.
Πολλά κράτη ζητούν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου που θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί στη γένεσή της μια τραπεζική κρίση. Αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων που θα καλύπτει όλους τους καταθέτες από όλες τις χώρες.
Όμως χώρες όπως -κυρίως- η Γερμανία αντέδρασαν και η Κομισιόν έψαξε να βρει συμβιβαστική λύση. Ουσιαστικά με το νέο αυτό σχέδιο το βάρος της σωτηρίας μιας τράπεζας και των καταθετών της εξακολουθεί να πέφτει στους ώμους κάθε χώρας.