Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

Θεοχαρόπουλος: «Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχουν ούτε πέμπτη φάλαγγα ούτε αποστάτες»



Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έλαβε σήμερα αποστάσεις από τα λεγόμενα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη.

Με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Θ.Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως «σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και είναι μια επέτειος για τον ασυμβίβαστο αγώνα των φοιτητών ενάντια στη Χούντα. Γνωρίζουμε δε ότι η αποστασία του 1965 αφορούσε αποστάτες που με την στάση τους διευκόλυναν στη συνέχεια την έλευση της Χούντας, το να ακούγονται τέτοια πράγματα για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος». «Και το λέω εγώ που υποστηρίζω ότι ταυτόχρονα είναι λάθος οι αποχωρήσεις, είναι λάθος το να φύγουν στελέχη και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να είναι ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Θ.Θεοχαρόπουλο, «τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά. Είμαστε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουμε ευθύνη τα στελέχη και τα μέλη για αυτό. Είμαι εκλεγμένος στην Κ.Ε. και την Π.Γ. από την βάση και άποψή μου είναι ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές. Βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που πρέπει να συζητήσουμε στα όργανά μας. Από εκεί και μετά πολιτικά ανοίγματα πρέπει να γίνονται στη βάση ενός πολιτικού σχεδίου» περιέγραψε, προσθέτοντας πως «δεν είναι προσωπικές οι σχέσεις. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα και πολιτικό σχέδιο. Για αυτό θα γίνει το συνέδριο. Εκεί θα τοποθετηθούμε όλοι για να υπάρξει ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε μπροστά».

Με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην τρίτη θέση, «δεν είναι καλά τα πράγματα στις μετρήσεις, δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη ο στόχος πριν 60 μέρες ήταν να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη. Τώρα ακούω ότι για τις ευρωεκλογές και πλέον είναι λογικό ο στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα καλύτερο ποσοστό από αυτό που είχαμε στις εθνικές εκλογές» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος. « Στις εθνικές εκλογές ο στόχος θα έπρεπε να είναι να κερδίσουμε τη ΝΔ, αλλιώς αν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση και δεν έχεις αυτό τον στόχο για τις εθνικές εκλογές τότε και ο κόσμος θα σου πει «πάμε παραπέρα». Άρα επειδή είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και ο στόχος είναι να κερδίσουμε την Νέα Δημοκρατία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να σταθούμε τώρα όρθιοι και δυνατοί», παρατήρησε.

Επιπλέον, «το να έχουμε μια πολιτική που συσπειρώνει ένα μικρό κομμάτι των ψηφοφόρων μας και αφήνει την κοινωνική πλειοψηφία ουσιαστικά να είναι στον Μητσοτάκη δεν αποτελεί λύση. Από την άλλη πλευρά κανένα περιχαρακωμένο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορεί να αποτελέσει κυβερνώσα παράταξη γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο κόμμα από την ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Έτσι γίνεσαι κυβέρνηση, έτσι έγινε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να μη συμβαίνουν αυτά πρέπει να σταματήσουν οι αποχωρήσεις και η ηγεσία να κάνει άνοιγμα στη βάση ενός πολιτικού σχεδίου», όπως παρατήρησε.

Ο ίδιος επισήμανε με νόημα πως «σε περιόδους εσωκομματικής κρίσης το καταστατικό πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα από όλους. Είδαμε προβλήματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα που πρέπει να σταματήσουν», ενώ «για την ευθύνη για την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή και στο συνέδριο. Δεν είναι ισότιμη η ευθύνη ενός απλός μέλους, μέλους της Κ.Ε. και της Π.Γ. και του προέδρου. Ο καθένας έχει την ευθύνη που το αναλογεί και για την θετική πορεία που θα έχουμε από εδώ και στο εξής και για την αρνητική», όπως σημείωσε.

Τέλος, «γίναμε κυβέρνηση γιατί ήμασταν ένα κόμμα μικρό και με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε κυβερνώσα παράταξη του 36% και του 32%. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα μεγάλο κόμμα κυβερνητικό και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό του πιστώνεται από την ιστορία. Από εδώ και στο εξής που έφυγε μετά το αποτέλεσμα που είχαμε στις εκλογές σε εμάς αναλογεί, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα στελέχη του να μπορέσουμε να έχουμε τον ίδιο αντίστοιχο δρόμο», κατέληξε.