Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 -16:27:01

Θεματική εβδομάδα στα σχολεία με θέμα τη Δημοκρατία, προτείνει ο Φίλης



Τη λήψη ληφθεί νομοθετικής πρωτοβουλίας για να ακυρωθεί η ρύθμιση που πέρασε το υπουργείο Παιδείας στις 31 Ιουλίου, με την οποία ρυθμίζονται - στην ουσία,χαρίζονται- εκατομμύρια ευρώ που χρωστούσαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς τωνΠανεπιστημίων μεγαλοκαθηγητές των ΑΕΙ, κυρίως, γιατροί, μηχανικοί και νομικοί, ζητεί με την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του Σύριζα ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης εστίασε επτά άμεσες διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική της κυβέρνησης. Και τόνισε : «Συμφωνώ, επίσης, με τον τρόπο που ο πρόεδρος τοποθετήθηκε απέναντι στο φαινόμενο των «μακεδονικών καταλήψεων». Για την κρίσιμη διάκριση απέναντι σε όσους τις σχεδίασαν και τις ενθάρρυναν και στα 16χρονα παιδιά που συμμετέχουν.Να προσέξουμε, δεν λέμε στα παιδιά με πατερναλιστικό ύφος και κουνώντας τοδάχτυλο, ότι "παρασύρονται", είναι το χειρότερο που μπορείς να πεις σε έναν έφηβο. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θέλουν να αισθάνονται κύριοι των επιλογών τους. Ναι, δεν θα χαρίσουμε κανένα παιδί στην ακροδεξιά και στον φασισμό πουκαραδοκεί. Πρέπει να πάρουμε κάθε πρωτοβουλία με πρώτους τουςεκπαιδευτικούς, με διάλογο, με εκδηλώσεις μνήμης, με την επιτάχυνση της αλλαγήςστο μάθημα της ιστορίας και να ενώσουμε τη νεολαία σε ένα πλατύ δημοκρατικό-αντιφασιστικό μέτωπο. Η θεματική εβδομάδα που εμείς θεσπίσαμε στα σχολεία,πρέπει φέτος να αφιερωθεί στη Δημοκρατία και στην καλλιέργεια τωναντιφασιστικών ιδεών. Η Τέχνη, σε όλες της τις μορφές πρέπει να αξιοποιηθεί. Σκέφτομαι ταινίες που δείχνουν πως εξαπλώνεται η βία και ο καθημερινός φασισμός, όπως, το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Κιούμπρικ ή η συγκλονιστικήγερμανική ταινία "Το Κύμα"». 

Επτά άμεσες διορθωτικές κινήσεις

 

1. Να μείνει στο 15% ο φόρος στα μερίσματα των μετόχων, δηλαδή, στα χρήματααπό τα κέρδη των επιχειρήσεων που πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες τωνεπιχειρηματιών. Ηταν παλαιότερα 25% και τον κατέβασε στο 10% η κυβέρνησηΣαμαρά το 2013, μεταφέροντας, έτσι, κέρδη που σε σημαντικό ποσοστό προήλθαναπό τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στους ιδιοκτήτες και στους μετόχουςκερδοφόρων εταιριών. Εμείς, τον ανεβάσαμε στο 15% και τώρα λέμε ότι θα τονπάμε εκεί που το είχε ο Σαμαράς στο 10% και, μάλιστα, με την ίδιαεπιχειρηματολογία το ονομάζουμε αυτό αναπτυξιακό μέτρο! Πρόκειται, γιααντιαναπτυξιακό και βαθιά μεροληπτικό μέτρο, όχι υπέρ της εργασίας αλλά υπέρτου κεφαλαίου. Να μη γίνει πράξη.

2. Το ζήτημα των φιλοξενουμένων, γονέων ή τέκνων που χάνουν το κοινωνικόμέρισμα. Μέρισμα που θα ελάμβαναν αν έμεναν μόνοι, αλλά, λόγω της κρίσηςαδυνατούν. Μεγάλη αδικία. Πρέπει να διορθωθεί.

 

3. Να μην κοπούν τα 35 ευρώ το μήνα που έχει απομείνει από το ΕΚΑΣ σε χιλιάδεςεξοντωμένους χαμηλοσυνταξιούχους ή να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο. Θαψηφίσουμε σε λίγες μέρες τη μη περικοπή των συντάξεων, το σημαντικότεροεπίτευγμα της κυβέρνησής μας αυτή την περίοδο. Δεν είναι άκρως αντιφατικό τηνίδια ώρα να κοπούν τα 35 ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους των 320-350 ευρώ,δηλαδή, μια μηνιαία σύνταξη το χρόνο;

4. Υπό το φως της πρόσφατης δραματικής έκκλησης του ΌΗΕ για το κλίμα, ναεπανεξετάσουμε την επιλογή μας για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων,τουλάχιστον, στην Ηπειρο και στο Ιόνιο. Να πάρουμε υπόψη μας τις αντιδράσειςτου συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των τοπικών κινημάτωνκαι πρωτοβουλιών.

5. Με βάση τα αποτελέσματα του δημόσιου διαλόγου για τη συμφωνία τουπρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο να μην επιμείνουμε στη λάθος θέση ότι τοΚράτος χρωστάει στην Εκκλησία και γι` αυτό παραιτείται από τις διεκδικήσεις του ήαποδέχεται τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας. Να πούμε ότι αυτό είναι ζήτημα μελέτηςκαι συγκεκριμένης οικονομικής εκτίμησης με βάση έγκυρα και τεκμηριωμέναστοιχεία. Αυτά θα δείξουν ποιος χρωστάει σε ποιον.

6. Να ζητηθεί από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιοκαι χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 

7. Να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία και να ακυρωθεί η ρύθμιση που πέρασε τοΥπουργείο Παιδείας στις 31 Ιουλίου, με την οποία ρυθμίζονται - στην ουσία,χαρίζονται- εκατομμύρια ευρώ που χρωστούσαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς τωνΠανεπιστημίων μεγαλοκαθηγητές των ΑΕΙ, κυρίως, γιατροί, μηχανικοί και νομικοί.