Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Τεράστια ποσά δίνουν τα ξενοδοχεία για πνευματικά δικαιώματα



Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα γραφεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) μεταξύ του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) και του Ξ.Ε.Ε. με αντικείμενο συζήτησης τις Εταιρίες Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων.

Τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Δ.Σ. Κωνστανίνος Μαρινάκος και το μέλος Δ.Σ. Δημήτριος Καραλής, ενώ από πλευράς του Ξ.Ε.Ε. παρευρέθησαν ο πρόεδρος Γιώργος Τσακίρης η διευθύντρια του Ξ.Ε.Ε. Αγνή Χριστίδου, μέλη του Δ.Σ. και οι νομικοί σύμβουλοι του Επιμελητηρίου.

Η ανακοίνωση του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, έχει ως εξής:

«Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπέρμετρα υψηλή τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, την οποία έχουν ανακοινώσει και έχει γίνει αποδεκτή από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), τόσο για τις εταιρίες που είχαν συμπεριληφθεί στο μνημόνιο που είχε συνάψει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος το 2011, όσο και για εκείνες που προέκυψαν μεταγενέστερα ή που πρόκειται να προκύψουν με άγνωστο μέγεθος στο μέλλον, με τελικό αποδέκτη των οικονομικών αυτών βαρών τα ξενοδοχεία και τις γενικότερες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ειδικώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που για προφανείς λόγους παρουσιάζουν μεγαλύτερη αδυναμία απορρόφησης και ευελιξίας των επιπλέον αυτών λειτουργικών βαρών.

Οι εταιρείες δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν την χρήση της τηλεόρασης εφόσον δεν χορηγούν την νόμιμη άδεια στους χρήστες. Εάν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί μπορούν να κινήσουν ακόμη και αυτόφωρη διαδικασία κατά του ξενοδόχου. Στις αγωγές τους μπορούν να ζητούν σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993 ακόμα και το διπλάσιο του ανώτερου τιμολογίου τους.

Οι εταιρίες συγγενικών δικαιωμάτων κινούνται με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993 και τους επιδικάζεται προσωρινά μέχρι την συζήτηση της κύριας αγωγής τους κατά των χρηστών το 50% της απαίτησής τους.

Οι εταιρείες, πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ζητούν και την καταβολή αναδρομικών μέχρι και 5 χρόνια πίσω, γεγονός που καταλήγει σε απαίτηση για τεράστια ποσά που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την οικονομική βιωσιμότητα των Ελληνικών ξενοδοχείων εφόσον, λαμβανομένης της παρατεταμένης κρίσης αλλά και της αναδρομικότητας των υποχρεώσεων που οι εν λόγω εταιρείας απαιτούν από τις επιχειρήσεις, το συσσωρευμένο ποσόν απαιτήσεως που προκύπτει αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις και λόγο κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Εν μέσω όλων αυτών των δυσμενών συνθηκών της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματικότητας, κοινή διαπίστωση όλων ήταν η αναγκαιότητα νομικής επεξεργασίας και εξεύρεσης μιας βιώσιμης πρότασης και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ανεπίτρεπτα υψηλών (συσσωρευτικά) απαιτήσεων των εταιρειών δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων κατά των ξενοδόχων καθώς και η στοιχειοθέτηση σχετικού υπομνήματος το οποίο σύντομα θα υποβληθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο και τον Ο.Π.Ι.»