Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 -

Τα τρία μεγάλα στοιχήματα του Τσίπρα για το 2016



Αντιμέτωπος με τρία μεγάλα στοιχήματα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον ερχομό του νέου έτος. Τα τρία αυτά στοιχήματα,  τα οποία συνοψίζονται στην απομείωση του χρέους, το παράλληλο πρόγραμμα και την όσμωση στην Κεντροαριστερά ώστε να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ένα συμπαγές κυβερνητικό κόμμα, πυλώνας στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, θα καθορίσουν και το μέλλον της κυβέρνησης.

Για αυτό το λόγο και μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο πρώτο δίμηνο του έτους ως «εξαιρετικά κρίσιμο».  Με αυτό το σκεπτικό και γνωρίζοντας το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά θέλοντας να φέρει όλο το πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη Real News εκφράζει τη σιγουριά του πως το Ασφαλιστικό θα περάσει με περισσότερες από 153 ψήφους.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «όνειρα θερινής νυκτός» τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως συμπαγής και εκτιμά ότι οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό θα είναι περισσότεροι από 153. Μάλιστα εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Σημειώνει ότι τα σενάρια αυτά προωθούνται από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τονίζει πως θα διαψευστούν.

«Η ψήφιση του ασφαλιστικού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές, που δικαιούνται κοινωνική προστασία. Γι' αυτό και πιστεύω ότι τελικά ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερος των 153», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους το Σάββατο αναφορικά με το Ασφαλιστικό τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα συνεχίζει με τον Αλέξη Τσίπρα «μέχρι τέλους», όσο και ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, οι οποίοι εμφανίστηκαν σίγουροι για την υπερψήφιση της μεταρρύθμισης χωρίς διαρροές.

«Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις», διαμηνύει ο κ. Τσίπρας, ενώ στέλνει μήνυμα προς τους δανειστές πως «θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει το 2016 χρονιά της επιστροφής μετά από 6 χρόνια κρίσης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ανοίγει μια καινούρια σελίδα για τον τόπο και ότι βρίσκεται πλέον πιο κοντά ο στόχος να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τη θηλιά της εποπτείας. Η Ελλάδα το 2016 βγαίνει από την κρίση και ανακάμπτει, και θα πετύχει όχι μόνο την έξοδο από την επιτροπεία των δανειστών αλλά και μεγάλες θεσμικές τομές που μέχρι τώρα κανείς δεν τόλμησε, υπογραμμίζει.

Τέλος, εκτιμά ότι οι επιτυχίες της κυβέρνησης τη νέα χρονιά θα φέρουν διεργασίες και εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και προσθέτει πως αν θέλουν κάποιοι να στηρίξουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι με όρους πολιτικής συναλλαγής.

Με το κλείσιμο του Ασφαλιστικού και της φορολογίας των αγροτών, η κυβέρνηση οδεύει ολοταχώς στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να αποφύγει τυχόν καθυστερήσεις που θα δώσουν πάτημα στις σκληροπυρηνικές φωνές εντός της Ευρωζώνης που περμένουν στη γωνία για να επαναφέρουν – όπως φάνηκε και πρόσφατα από την τοποθέτηση στελεχών του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ που πρόσκεινται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – το σενάριο του προσωρινού Grexit.

Στόχος του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα είναι να περάσει το Ασφαλιστικό τηρώντας την κόκκινη γραμμή για μειώσεις στις κύριες συντάξεις και τις χαμηλές επικουρικές. Ενδεικτικό πάντως της ανησυχίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ήδη το πολιτικό μασάζ έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν έναν μήνα, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να «βγαίνει μπροστά» ώστε να διασφαλίσει την κυβερνητική συνοχή με τα αλλεπάλληλα τετ α τετ που είχε με όλους τους βουλευτές του ανά περιφέρεια.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή στο Μαξίμου εκλαμβάνουν το Ασφαλιστικό ως ένα από τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, τα οποία οφείλουν να τύχουν διακομματικής συζήτησης και κοινής αποδοχής, η μεταρρύθμιση αναμένεται να έρθει κανονικά και όχι με τη μορφή του κατεπείγοντος προς συζήτηση στο Βουλή, προκειμένου να ακουστούν όλες οι φωνές και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση του πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα πάντως, παρά το διακινούμενο φλερτ με την Ένωση Κεντρώων και το Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός βάζει φρένο σε κάθε κουβέντα για οικουμενική κυβέρνηση, καθώς εκτιμά αφενός ότι αυτή η ιδέα καλλιεργείται από κύκλους των δανειστών και της εγχώριας διαπλοκής και αφετέρου βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης που παρουσιάζεται από συστημικά Μέσα ως εύθραυστη.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η οριστική απομείωση του χρέους της χώρας, η οποία αποτελεί δέσμευση των δανειστών έναντι της Ελλάδος πλέον, θα βάλει ταφόπλακα στα σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και θα τερματίσει τα όποια σχέδια εξυφαίνονται εντός και εκτός Ελλάδος.

Κυρίως όμως, τονίζουν πως θα σημάνει την αρχή της στροφής της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς το επενδυτικό κοινό θα γνωρίζει πλέον μετά βεβαιότητος ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και θα ανοίξει ο δρόμος τόσο για επενδυτικές κινήσεις όσο και σταδιακά για την έξοδο της χώρας στις αγορές εντός του ερχόμενου έτους.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την προώθηση της εσωτερικής ατζέντας της κυβέρνησης που έχει γίνει γνωστή με τον όρο παράλληλο πρόγραμμα.

Ήδη, παραμονές πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το πρώτο κομμάτι του προγράμματος, το οποίο είναι μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.

Το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων από τη λιτότητα που εκπορεύεται από τη συμφωνία του Ιουλίου που έφερε η ίδια η κυβέρνηση, θα επανέλθει στη Βουλή προς ψήφιση τμηματικά, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η κοστολόγησή του. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πως εάν η κυβερνησιμότητα εξαντληθεί στην τυφλή εφαρμογή του μνημονίου, τότε θα ακολουθήσει την πορεία που είχαν οι προκάτοχοί της στον πολιτικό αφανισμό.

Για αυτό το λόγο και το παράλληλο πρόγραμμα με βασικό χαρακτηριστικό το κοινωνικό του πρόσημο και τις μεγάλες τομές και συγκρούσεις στο εσωτερικό με τη διαπλοκή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της χαρασσόμενης πολιτικής για το 2016. Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί τις σχετικές πρωτοβουλίες για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών στις αρχές του έτους, ερχόμενη σε μετωπική σύγκρουση με τα εγχώρια εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο τρίτος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η ολοκλήρωση της πορείας ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική του βάση που έχει μείνει ανολοκλήρωτη από την βίαιη διακοπή της με την απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας που διατάραξε τις εσωκομματικές ισορροπίες και κατέστησε την πρόθεση για ανοίγματα «επικίνδυνη» υπό το φόβο αντιδράσεων από άλλες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Μετά πάντως και την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οι εσωτερικές διαδικασίες για το συνέδριο του Μαρτίου έχουν ξεκινήσει με καμπάνια για την εγγραφή μελών και με στόχο την αντιστοίχηση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνική του βάση που τον ανέδειξε νικητή σε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις το περασμένο έτος.

 

Στόχος δεν είναι άλλος από την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα κυβερνητικό και συμπαγές που θα εκτείνεται από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά.