Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 -

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δράστη που έγραψε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» σε εκκλησία



Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στον ιερό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο Λαγολιό στην Κρήτη και μάλιστα μέρα-μεσημέρι, επαναφέρουν στο προσκήνιο τον άλυτο γρίφο που βασανίζει τα τελευταία χρόνια τις διωκτικές Αρχές σε σχέση με την ταυτότητα του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από πολλούς βανδαλισμούς εκκλησιών με εμπρηστικές ενέργειες και φθορές σε εικόνες και ιερά κειμήλια, με την υπογραφή «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Οι Αρχές καλούνται να συνθέσουν το παζλ μέσα από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί την τελευταία τριετία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού Ηρακλείου και να δώσουν απάντηση: πρόκειται για προβοκάτορα, για κάποιο αρρωστημένο μυαλό ή για φανατισμένο Ισλαμιστή;

Μετά από ένα μακρύ διάστημα «ανενεργούς δράσης», το περιστατικό στο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου κινητοποίησε εκ νέου τις Αρχές. Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα κρούσματα βανδαλισμών, το συγκεκριμένο τελέστηκε, όπως προαναφέρθηκε, μέρα-μεσημέρι, τριγύρω υπήρχε κόσμος και μία ώρα πριν την εκδήλωση της φωτιάς, ο ιερέας είχε περάσει από το σημείο και δεν είχε υποπέσει κάτι ύποπτο στην αντίληψη του.

Ως συνήθως, στον τοίχο της εκκλησίας ήταν γραμμένο στα αραβικά «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Αστυνομικοί της σήμανσης «σάρωσαν» τον χώρο του ναού, ενώ με μεγάλη προσοχή ελέγχουν αν τα σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν, ανταποκρίνονται στην αραβική γραφή.

Μουσουλμάνοι από τους οποίους ζητήθηκε άτυπα η γνώμη τους εντόπισαν κάποιες διαφοροποιήσεις στην γραφή ορισμένων γραμμάτων, όμως αναμένεται και η άποψη του ειδικού.

Πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή του Τυμπακίου είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση όταν άγνωστοι σκόρπισαν δεκάδες φυλλάδια με αναφορές στο Κοράνι και με υπογραφή «Μουσουλμανική Αδελφότητα της Κρήτης». Τα σκόρπια αποσπάσματα ήταν δακτυλογραφημένα σε άριστα ελληνικά και αυτό ήταν ένα στοιχείο που ενίσχυσε τις υποψίες των διωκτικών Αρχών  περί προβοκάτσιας. 

Να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια, οι Αρχές έχουν στην διάθεση τους γενετικό υλικό υπόπτου, το οποίο εντοπίστηκε σε συγκεκριμένη εκκλησία μετά από βανδαλισμούς, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί.