Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 -

Συναίνεση ή συνοχή: το δίλημμα του Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας



Το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τον επόμενο ή την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αν θα πετύχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ή την συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Μετά από μια μακρά περίοδο δημόσιου διαλόγου, πολιτικών αντιπαραθέσεων αλλά και εσωκομματικών τριβών, ο πρωθυπουργός καλείται την Τετάρτη ή τη Πέμπτη να ανακοινώσει αν ο εκλεκτός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη ή από τον χώρο της κεντροαριστεράς. 

Οι δυο δρόμοι που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις. Επιλογή από τον χώρο της κεντροαριστεράς θα έχει ως αποτέλεσμα τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ αλλά την απόρριψη της πρότασης από τουλάχιστον πέντε γαλάζιους βουλευτές ενώ μια επιλογή από τον χώρο της κεντροδεξιάς θα οδηγούσε σε συσπείρωση της γαλάζιας παράταξης αλλά απώλεια της συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για πολλούς αναλυτές, η απόφαση για τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου, θα σηματοδοτήσει εν πολλοίς και την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον επόμενο χρόνο. Μια επιλογή από τον χώρο της Δεξιάς θα δείξει πως ο πρωθυπουργός φοβάται την διαρροή ψηφοφόρων και στελεχών από την άνοδο της ακροδεξιάς ενώ μια επιλογή από την αντιπολίτευση θα σηματοδοτούσε την προσήλωση του πρωθυπουργού στο πολιτικό κέντρο.

Οι δύο δρόμοι και τα ονόματα για την Προεδρία

Οι δυο δρόμοι που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός έχουν στο βάθος συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων. Από τον χώρο της δεξιάς, το όνομα που κυριαρχεί είναι αυτό του Κωνσταντίνου Τασούλα. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες ακούγεται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας πως κερδίζει πόντους ένα όνομα «έκπληξη» που θα ικανοποιούσε δεδομένα τις τάξεις των δεξιών βουλευτών. Από τον χώρο της κεντροαριστεράς τώρα φαίνεται πως υπάρχει υπερ-πληθώρα ονομάτων καθώς φιγουράρουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Αλέκος Παπαδόπουλος, Μαρία Δαμανάκη και φυσικά η σημερινή πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ωστόσο αυτό που ακούγεται όλο και πιο έντονα ανάμεσα στους ενοίκους του Μαξίμου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «κέρδιζε» δεδομένα την συναίνεση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά πιθανώς και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θεωρείται πως θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και των περισσότερων γαλάζιων «ανταρτών» λόγω της «παρουσίας» του στη συγκυβέρνηση του 2012-2014.

Ωστόσο, η επιλογή του Βενιζέλου φαίνεται πως «προσκρούει» πάνω στον πληθωρικό χαρακτήρα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι δίχως αμφιβολία ένα πολιτικό κεφάλαιο, όμως ακριβώς λόγω του πολιτικού του εκτοπίσματος εκτιμάται από ορισμένους πως θα έχει παρουσία και ρόλο που μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει ζητήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε πήρε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα των υποκλοπών στηρίζοντας έμπρακτα τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Αυτό που έχει ωστόσο την δική του σημασία είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που δεν φοβάται τον αιφνιδιασμό και τις εκπλήξεις. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται ο επόμενος Πρόεδρος να είναι ένα όνομα που δεν έχει ακουστεί. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η επιλογή αυτή – όποια και αν είναι- δύσκολα θα ικανοποιήσει συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμα μια φορά δεν θα μπορέσει να έχει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.