Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 -

Συμβολική ωριαία στάση εργασίας των δικηγόρων στις 30 Μαΐου



Συμβολική ωριαία στάση εργασίας των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αποφάσισε για την Τετάρτη, 30 Μαΐου, 11.00-12.00, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς (επιστήμονες, εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους κ.λπ.), στο πλαίσιο της κοινής δράσης της «Κοινωνικής Συμμαχίας», η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη τελευταία συνεδρίασή της στην Αθήνα.

Επιπλέον, αποφάσισε τη διοργάνωση ανοικτής δημόσιας εκδήλωσης - ημερίδας, με θέμα την κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης σήμερα, ταυτόχρονα με τη σύγκληση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στη Ζάκυνθο, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η συντονιστική υπενθυμίζει ότι η από 16.5.2018 δήλωση του προέδρου της Ολομέλειας Δημήτρη Βερβεσού επ' αφορμή της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, «απηχεί τις πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, μέσα από συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, την οποία θεωρεί θεσμική εκτροπή και προσβολή του συνόλου των δικηγόρων της χώρας.

Αποφάσισε, εξάλλου, να συνεχίσει να υποστηρίζει «την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων, που αποτελεί λύδια λίθο του κράτους δικαίου, από κάθε είδους παρεμβάσεις από όπου κι αν προέρχονται».

Τέλος, επισημαίνει ότι «το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει να προβάλλει θεσμικά και με επιχειρήματα τις θέσεις του και να επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση πριν τη λήψη αποφάσεων, που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης και στην άσκηση της δικηγορίας» και «δεν θα παρακολουθήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης στη συγκρουσιακή του λογική και την τακτική της ανακοίνωσης μέτρων και νομοθετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών πριν καν ακουσθεί η γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (βλ. νόμος για τη διαμεσολάβηση, ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική), που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη Δικαιοσύνη και τους συλλειτουργούς της».