Σε απόγνωση φαίνεται πως βρίσκονται οι κάτοικοι της Σύμης αφού στο νησί υπάρχει μόλις μία γιατρός για 6000 ανθρώπους, ντόπιους και τουρίστες.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πανηγυρίζει για τις υπηρεσίες που προσφέρει το υπουργείο του στους παράνομους μετανάστες, μη έχοντας ιδέα τι συμβαίνει στη Σύμη ή και αν έχει ουδόλως δείχνει να τον απασχολεί...
Βλέποντας αυτή την κατάσταση η Δήμαρχος της Σύμης αναγκάστηκε να φτάσει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο για το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στη Σύμη, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απολύτως λύση από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς (βλ. υπουργείο Υγείας).
Ο δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, επικοινώνησε με το γραφείο του πρωθυπουργού ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα “ζωής ή θανάτου” όπως το χαρακτήρισε και πλέον τελεί σε αναμονή, για να απασχοληθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός!
Ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με επιτελή του πρωθυπουργικού γραφείου, κατήγγειλε την στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος και τη συμπεριφορά που επιδεικνύει απέναντι στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύμης, αφήνοντας το νησί με μια αγροτική και έναν στρατιωτικό γιατρό τον οποίο προσωρινά διέθεσε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα, ο αρχηγός του στρατού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος της Σύμης στη «Δημοκρατική», εξεπλάγησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο όταν ενημερώθηκαν πως χρέη οδηγού ασθενοφόρου εκτελεί ο… πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και χρέη τραυματιοφορέα ο αντιδήμαρχος, και πως τα περιστατικά διακομιδών από τη Σύμη στη Ρόδο γίνονται με το πλωτό του Λιμενικού Σώματος χωρίς συνοδεία γιατρού!
Ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας ανέφερε ότι όπως αποδεικνύεται, οι βουλευτές του νομού στους οποίους έχει απευθυνθεί είναι ανίκανοι να λύσουν το πρόβλημα, γι αυτό χρειάστηκε να φτάσει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο ενώ έβαλλε και κατά του συμπατριώτη του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, λέγοντας ότι αν και είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στο Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης, δεν ενδιαφέρθηκε για την στελέχωσή του.
Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο, η αγροτική γιατρός καλείται να καλύψει τις ανάγκες άνω των 6.000 ατόμων, που φτάνουν στο σύνολο κάτοικοι και επισκέπτες.
Πανηγυρίζει ο Ξανθός για τους αλλοδαπούς: "Η πολιτική που ασκούμε αντανακλά το ήθος μας"!
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας ο οποίος ιδέα δεν έχει για την κατάσταση στη Σύμη, μιλά για "ήθος" και "ευρωπαϊκή διάσταση" της χώρας, γιατί προσέχει τους παράνομους μετανάστες.
«Η πολιτική που ασκεί το υπουργείο Υγείας σχετικά με τους μετανάστες και την κοινωνία αντανακλά το ήθος, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα, την ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας μας αλλά και την αντίληψη ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν της ίδιας προσοχής και προστασίας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, λησμονώντας βέβαια να δώσει την ίδια προσοχή και στους Έλληνες, αφού τον απασχολούν περισσότερο οι αλλοδαποί. .
Ο κ. Ξανθός μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε πως «πρέπει να γίνει κατανοητό στην κοινωνία ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υγεία που ασχολούνται με τους μετανάστες είναι προσηλωμένοι στον στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να διαχειριστούμε τα ζητήματα υγείας, πρόνοιας, ασφάλειας και προστασίας των μεταναστών σε συνάρτηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες έχουν δείξει το αληθινό ανθρώπινο πρόσωπο τους μακριά από παρεκκλίσεις και φωνασκίες».
Ως χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, παρά το ότι έχουμε διαχειριστεί αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα με τη μεγαλύτερη ροή πληθυσμών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεχνώντας να πει με πει βέβαια με δική μας ευθύνη, που διχάζει την Ευρώπη, προκαλώντας πολιτικές ανατροπές και ανακατατάξεις σε όλες τις χώρες,
«… η Ελλάδα κατάφερε μέσα στην κρίση, μέσα σε περιορισμούς και περιβάλλον λιτότητας να διαχειριστεί το ζήτημα το μεταναστευτικό, με έναν τρόπο αξιοπρεπή, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τήρηση των διεθνών συμβάσεων και από πλευράς του υγειονομικού κομματιού με βάση τα διεθνώς ισχύοντα και τις οδηγίες του ΠΟΥ. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης και διαχείρισης ήταν να μην επιτρέψουμε το πρόβλημα αυτό να μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Κάναμε πολύ σημαντικές και ουσιώδεις παρεμβάσεις υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας συνολικά για τη χώρα. Είχαμε εμβολιάσει καθολικά όλο τον παιδικό πληθυσμό των μεταναστών και προσφύγων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν είχαμε κρούσματα όταν υπήρξε επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα. Είχαμε 3.500 κρούσματα ιλαράς φέτος και κανένα δεν αφορούσε σε προσφυγικό πληθυσμό, ακριβώς διότι υπήρξε η έγκαιρη παρέμβαση, πρόληψη, με καθολικό εμβολιασμό».
Εθνικιστές και πατριδοκάπηλοι όσοι διαμαρτύρονται για τη Μακεδονία
Και αφού έλυσε όλα τα προβλήματα του υπουργείου του ο Α.Ξανθός είπε να στολίσει με... διάφορα κοσμητικά επίθετα όσους διαμαρτύρονται για τη Μακεδονία.
Σχετικά με τις διαμαρτυρίες κατά βουλευτών και υπουργών που τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι ο υπουργός μίλησε για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης:
«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μαζική κοινωνική διαμαρτυρία. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης με αιχμή κύκλους ακροδεξιών, εθνικιστικών και πατριδοκάπηλων ομάδων.
Οι ομάδες αυτές πάντα λειτουργούσαν και την περίοδο αυτή αξιοποιώντας τη συγκυρία της επίλυσης ενός εθνικού προβλήματος που αφορά τη χώρα, του Μακεδονικού, προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα.
Δεν νομίζω πως υπάρχει καμία κοινωνική επιρροή, απεναντίας θεωρώ πως σήμερα οι πολίτες, ο κόσμος της εργασίας του επιχειρείν που προσβλέπουν στην ευημερία του τόπου μας, αυτό που θέλουν είναι κοινωνική και πολιτική ηρεμία και σταθερότητα, επιθυμώντας να κλείσουμε τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και να μπούμε σε μία πιο αισιόδοξη περίοδο για την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα».