Μετά την τραγωδία στους Αγ. Αναργύρους που συγκλόνισε το πανελλήνιο ανοίγει ξανά η κουβέντα για το ζήτημα της ψυχικής ισορροπίας των αστυνομικών που φέρουν όπλα.
Σύμφωνα με το νόμο περί όπλων, οι αστυνομικοί εξετάζονται από τις αρμόδιες επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους να φέρουν πυροβόλα όπλα, πριν την είσοδο τους στο Σώμα.
Ο νόμος αναφέρει, επίσης, ότι:
- "Οι αστυνομικοί υποβάλλονται σε εξέταση για τον έλεγχο της καταλληλότητας τους να φέρουν πυροβόλο όπλο, μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτηση τους, από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών".
- "Η εξέταση γίνεται από ειδική επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας".
Οκτώ φορές πυροβόλησε ο αστυνομικός στους Αγίους Αναργύρους
- "Η επιτροπή διερευνά με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη των εξεταζομένων, την εν γένει προσωπικότητα αυτών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις - και αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για το αν η προσωπικότητά τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου".
- "Αν η επιτροπή διαγνώσει και ενδείξεις ψυχοπαθολογίας, παραπέμπει τον αστυνομικό στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις για την Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας".
- "Αν οι υγειονομικές επιτροπές αποφανθούν ότι κάποιος αστυνομικός δεν είναι κατάλληλος να φέρει όπλο, τοποθετείται σε θέση που δεν οπλοφορεί".
Στην περίπτωση, εξάλλου, που διαπιστωθεί εν ώρα υπηρεσίας μη φυσιολογική συμπεριφορά, τότε μπορεί ένας αστυνομικός να σταλεί για εξέταση σε χρόνο μικρότερο απ' την πενταετία.
Στην περίπτωση του 46χρονου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν υπήρξε η παραμικρή παρέκκλιση. Στο πλαίσιο της έρευνας, ωστόσο, για την τραγωδία θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι.