Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στρωματσάδα... θα την βγάλουν!Εδώ θα φιλοξενηθούν οι φοιτητές, μετά τη φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Δείτε ΦΩΤΟ!



Στο κλειστό Γυμναστήριο Βουτών θα φιλοξενηθούν οι φοιτητές, μετά την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (23.09.2018) στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Λ. Κνωσού.

Τα στρώματα έχουν μεταφερθεί και έχουν τοποθετηθεί στο χώρο όπου θα περάσουν το βράδυ τους οι φοιτητές.
Αρκετοί Ηρακλειώτες μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Γηπέδου και προσέφεραν ρούχα, σεντόνια και κουβέρτες.

Αύριο Δευτέρα, αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για να βρεθεί στον χώρο, να λάβει πλήρη γνώση για τις καταστροφές και να προεδρεύσει σε σύσκεψη με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, τον Περιφερειάρχη, αυτοδιοικητικούς φορείς και τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία και το Πανεπιστήμιο για την επόμενη της φωτιάς και καταστροφής, ημέρα.

Κλειστά αύριο τα κοντινά σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη Λεωφόρο Κνωσού. Με απόφαση της αρμόδιας αντιδημαρχείας του δήμου Ηρακλείου, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι το 72ο και 78ο νηπιαγωγεία Ηρακλείου καθώς και τα 20ο και 56ο δημοτικά σχολεία.

Η αρχή της φωτιάς
Όλα συνέβησαν στις 8 το πρωί όταν φωτιά ξέσπασε στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού, που βρίσκεται κοντά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα υπόγεια του Πανεπιστημίου και πήρε γρήγορα διαστάσεις με πυκνούς καπνούς να «σκεπάζουν» την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως γίνονταν συνεχώς εκρήξεις καθώς υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στους χώρους όπως παραφίνη αλλά και φιάλες υγραερίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δρ Μυωσής Μυλωνάς, τέως διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – εργαστήρια του οποίου στεγάζονται στους χώρους του Πανεπιστημίου – «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαιτίας του ότι υπάρχουν τόνοι οινοπνεύματος στα εργαστήρια».

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής ενώ άνδρες της αστυνομίας διέκοψαν την κυκλοφορία κι απομάκρυναν όλους τους πολίτες που ήθελαν να προσεγγίσουν το σημείο. Λίγο μετά τις 11 το πρωί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Κνωσού αποκαταστάθηκε.

Εκκένωση της φοιτητικής εστίας
Το πρώτο μέλημα των αρχών ήταν η εκκένωση της φοιτητικής εστίας που υπάρχει στους χώρους του Πανεπιστημίου όπου φιλοξενούνται περίπου 60 φοιτητές.

Οι φοιτητές, οι οποίοι κοιμόντουσαν, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τις εστίες ενώ οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες προχώρησαν σε έρευνες στους χώρους προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως δεν υπάρχει κανένας φοιτητής μέσα.

Πάντως, όσοι φοιτητές βγήκαν, έσπευσαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες για την αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κτίρια του Πανεπιστημίου στεγάζονται: η διοίκηση και τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το Κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Ηρακλείου καθώς και η φοιτητική στέγη.

ΠΗΓΗ: CRETAPOST