Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Στο «σφυρί» τα ακίνητα με ένα κλικ



Η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προκειμένου να αποφύγει την οργή των πολιτών και τα μπλόκα στις δικαστικές αίθουσες της χώρας. Άλλωστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είχαν ζητηθεί και από τους δανειστές 

Όπως γράφει η «Realnews» ΔΝΤ και Κομισιόν ζητούν να συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση στη λίστα με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι δημοπρασίες θα διενεργούνται μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα σχεδιαστεί στα πρότυπα των αντίστοιχων του ΤΑΙΠΕΔ ή του “Τειρεσία”, ενώ οι δανειστές πιέζουν να εκποιηθούν τα ακίνητα 12.000 οφειλετών έως το τέλος του 2017 και επιμένουν να επαναληφθούν οι πλειστηριασμοί που δεν έγιναν φέτος λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων και της αποχής των συμβολαιογράφων.

Σύμφωνα με την »Ημερησία», οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξάγονται χωρίς την φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί και δέχονται επιθέσεις και απειλές, ενώ στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από του πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας έτσι μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία.

Εξάλλου, η έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΚΠΔ η διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Υπερ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι τράπεζες

Θετικά διακείμενες προς αυτή τη λύση είναι και οι τράπεζες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν εδώ και αρκετό καιρό οι δανειστές.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, το ζήτημα αυτό βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξάλλου, την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, σε πρόσφατη μελέτη του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών.

Κατά το ΤΧΣ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων πλειοδοτών σε μια διαδικασία πλειστηριασμού και κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και διαφανή και ενδεχομένως πιο επικερδή για τον πωλητή.

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων, δηλαδή αυτός που κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού να προχωρεί στη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.