Κάθε μελέτη που αξιολογεί τις χώρες από την άποψη της ποιότητας ζωής και των στάνταρτς για την Υγεία, προσφέρει στα σκανδιναβικά κράτη τη δυνατότητα να επιδείξουν τη σιωπηλή τους κυριαρχία. Ο λόγος για μία νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Lancet και την οποία εξετάζει το Bloomberg.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας που βαθμολογεί τις χώρες με βάση του στόχους για την Υγεία που τίθενται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Ισλανδία, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία διαμορφώνονται στην "κορυφή" της λίστας που κατήρτησαν, ενώ η Ελλάδα έρχεται 26η, με επιδόσεις καλύτερες των αναμενόμενων, δεδομένων των γενικών συνθηκών στη χώρα.
Οι χώρες αξιολογήθηκαν με βάση τα πρότυπα που θέτει ο ΟΗΕ, τα οποία και σχετίζονται με τη φτώχεια, την εκπαίδευση, βασικές συνθήκες υγιεινής, αλλά και με την κοινωνική ανισότητα ή τα επίπεδα της καινοτομίας στη βιομηχανία. Περισσότεροι από 1.870 ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για 188 χώρες και τα ανέλυσαν με βάση 33 διαφορετικούς δείκτες, για να διαπιστώσουν την πρόοδο, ανά τον κόσμο, σχετικά με την Υγεία.
Ιδού το top 30 (οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών, του ποσοστού αυτοκτονιών, τους τραυματισμούς στους δρόμους, το κάπνισμα, την ποιότητα του νερού και τον πόλεμο):
1. Ισλανδία
2. Σιγκαπούρη
3. Σουηδία
4. Ανδόρα
5. Βρετανία
6. Φινλανδία
7.Ισπανία
8. Ολλανδία
9. Καναδάς
10. Αυστραλία
11. Νορβηγία
12. Λουξεμβούργο
13. Ιρλανδία
14. Μάλτα
15. Γερμανία
16. Δανία
17. Κύπρος
18. Βέλγιο
19. Ελβετία
20. Ιταλία
21. Μπρουνέι
22. Πορτογαλία
23. Ισραήλ
24. Γαλλία
25. Σλοβενία
26. Ελλάδα
27. Ιαπωνία
28. ΗΠΑ
29. Εσθονία
30. Νέα Ζηλανδία