Μνήμες αναμεμειγμένες με έντονη συγκίνηση, ξετυλίχθηκαν χθες στην Ίμβρο κατά τον αγιασμό και τα εγκαίνια του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου του νησιού, στηνιδιαίτερη πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Το κουδούνι του σχολείου χτύπησε για πρώτη φορά μετά το 1964, σημαίνοντας την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τους 12 μαθητές.
Μετά και την ολοκλήρωση του τελευταίου προαπαιτουμένου, την έκδοση άδειας λειτουργίας για το Λύκειο, για πρώτη φορά μετά από 51 χρόνια στην Ίμβρο υπάρχει πλήρης πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ελληνική Εκπαίδευση.
Το Δημοτικό λειτουργεί από το 2013 ενώ το Γυμνάσιο και το Λύκειο στεγάζονται στα πρόσφατα ανακαινισμένα κτήρια στα Αγρίδια.
Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, ο Σύλλογος Ιμβρίων με έδρα την Αθήνα και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης ευχαριστούν τον Πατριάρχη, τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά και τους χορηγούς.
«Αναμένουμε ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμπαράσταση στη συνέχεια, στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των παλιννοστούντων Ιμβρίων, προκειμένου η Ελληνική κοινότητα της Ίμβρου και της Τενέδου να σωθεί από τον αφανισμό, να εξασφαλίσει το μέλλον για τις επόμενες γενιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σήμερα πανηγυρίζει η Ίμβρος
Παρουσία 500 περίπου παρισταμένων ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα όσα βίωσαν οι Ίμβριοι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι φιλειρηνικοὶ και φιλοπρόοδοι Ίμβριοι εβίωσαν ανείπωτα δεινά από το 1964 και εξής, χωρίς να έχουν φταίξει σε κάτι δι᾿ όσα τους συνέβησαν. Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Δικαίου. Είναι απόδοσις οφειλής. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφώς θετική συμβολή εκ μέρους τής Τουρκικής Δημοκρατίας, που την αναγνωρίζουμε, αναμένοντες, βεβαίως, και άλλες αποκαταστάσεις».
Να σημειωθεί ότι εκτός του Οικ. Πατριάρχη παρέστη ο πρέσβης και ο πρόξενος της Ελλάδας στην Τουρκία καθώς και οι εφοπλιστές καπ. Παν. Τσάκος και κάπ. Κ. Φράγκος όπως και ο τ. Υπουργός εξωτερικών Ι. Βαλινάκης.
Τα ιστορικά εγκαίνια παρακολούθησαν και 35 περίπου Χιώτες εκδρομείς οι οποίοι ταξίδεψαν από τη Χίο στην Ίμβρο για τον συγκεκριμένο σκοπό.