Στη ΝΔ ξορκίζουν οποιοδήποτε σενάριο θέλει την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης αφού αυτό προϋποθέτει άμεση συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την «γαλάζια» παράταξη.
Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο για την στάση που θα τηρούσε η ΝΔ στο ενδεχόμενο η παρούσα Βουλή να δημιουργούσε μια νέα κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό αφού και σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτούνταν η συνεργασία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα όλων αυτών των σεναρίων υπάρχουν δύο αναπτυσσόμενες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Το πρώτο είναι η προσφυγή στην κάλπη που παρά το γεγονός ότι θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία αφού θα «πάγωνε» διαπραγμάτευση και αξιολόγηση εντούτοις θα έδινε μια καθαρή λύση για την διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο εδώ υπάρχει η εξής ένσταση.
ακόμη και αν η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα σε μια εκλογική αναμέτρηση -μπορεί και πάλι να χρειάζεται την συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσει κυβέρνηση και ενδεχομένως αυτό να αποτελούσε και μονόδρομο αφού η χώρα θα βρεθεί στο χείλος της καταστροφής και πρέπει να κυβερνηθεί.
Η δεύτερη τάση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα καθαρό «άνοιγμα» στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ αλλά και στο Ποτάμι. Όχι βέβαια σε επίπεδο ηγεσίας κομμάτων αλλά σε επίπεδο στελεχών και βάσης. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι αρκετά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ μπορούν να συνεργαστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίπεδο της μεταρρυθμιστικής πολιτικής ενώ ήδη οι δηλώσεις Γρηγοράκου αλλά και η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την Άννα Διαμαντοπούλου αποτελούν τρανή απόδειξη αυτής της θεωρίας.
Με στόχο πάντα την διεύρυνση και την δημιουργία με κορμό την ΝΔ ενός μεγάλουφιλοευρωπαϊκού μετώπου με αμιγώς μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό η ΝΔ θα μπορούσε να προσαρτήσει στους κόλπους της και πολλά από τα στελέχη του Ποταμιού που ήδη έχουν εκφραστεί υπέρ των πολιτικών αυτών. Ήδη στη ΝΔ υπάρχουν αρκετά στελέχη που ζητούν από την ηγεσία του κόμματος να προχωρήσει σε απευθείας συζητήσεις με στελέχη του Ποταμιού ιδιαίτερα μετά το συνέδριο του αφού αρκετοί όπως ο Χάρης Θεοχάρης έχουν δηλώσει ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να κινηθεί πλέον αυτόνομα.
Οι κινήσεις αυτές θα αποφασιστούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν βιάζεται και θα επιμείνει στην τακτική των συναντήσεων με όσα στελέχη από άλλους χώρους (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ζητούν συνάντηση μαζί του. Αυτή η τακτική ενδέχεται να αλλάξει μετά το συνέδριο της ΝΔ οπότε και το κάλεσμα στον κεντρώο χώρο θα λάβει σάρκα και οστά ή να αλλάξει από τις πολιτικές εξελίξεις που θα αναγκάσουν τον πρόεδρο της ΝΔ να επισπεύσει τις διαδικασίες διεύρυνσης του κόμματος.