Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024 -

Σπρώχνουν στην έξοδο τον Κασσελάκη οι 100 – Πρωτοβουλίες από τον Πολάκη στο παρά πέντε



Χωρίς τέλος η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να τα παίζει όλα για όλα σε ένα πόλεμο φθοράς των αντιπάλων του.

Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του με τη διαρροή στοιχείων από το πόθεν έσχες του δε μπορούσε να περάσει χωρίς συνέπειες διαμηνύουν από το στρατόπεδο Κασσελάκη.

Παρά το γεγονός ότι αυτό θα δημοσιοποιούνταν κατά τη διαδικασία ανοίγματος των φακέλων των υποψηφιοτήτων ο πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση υποψήφιος πρόεδρος να στέλνει εξώδικο στο ίδιο το κόμμα και τα κορυφαία όργανά του των οποίων θέλει να ηγηθεί.

Κόκκινη γραμμή

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την πλευρά της πλειοψηφίας με την Όλγα Γεροβασίλη να δίνει πρώτη τον τόνο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προτείνοντας την παραπομπή του σε έκτακτη ΚΕ με το ερώτημα της διαγραφής.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσει ο Σωκράτης Φάμελλος παρά το γεγονός ότι στελέχη από την ομάδα των 100 που τον στηρίζουν έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διαγραφής του κ. Κασσελάκη

«Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή» λέει σε συνομιλητές της η πρώην υπουργός η οποία ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τότε εκείνα είναι που έχουν το λόγο και αυτό το εξώδικο να φτάσει και στα δικά τους χέρια.

Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διαγραφής του κ. Κασσελάκη κάτι που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Πολιτική Γραμματεία και παρά το γεγονός ότι το ίδιο πρωί σε τηλεοπτική συνέντευξη τασσόταν κατά της διαγραφής του κ. Κασσελάκη.

Το πως επηρέασε την Πολιτική Γραμματεία αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία για την παραπομπή του εξώδικου στην ΚΕ επισημαίνουν από την πλευρά της πλειοψηφίας καθώς μόλις 5 μέλη του οργάνου τάχθηκαν κατά μεταξύ αυτών ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ολυμπία Τελιγιωρίδου και οι Ρένα Δούρου και Πάνος Ρήγας.

Πρώτη ευκαιρία

Ο Παύλος Πολάκης έκανε μια επίμονη προσπάθεια να αναχαιτίσει την ορμή της πλευράς των 100 να βάλουν ζήτημα διαγραφής του κ. Κασσελάκη ή αποκλεισμού του από την εκλογική διαδικασία.

Ο βουλευτής Χανίων εκτός από το γεγονός ότι θέλει απέναντί του στην κούρσα διαδοχής τον κ. Κασσελάκη είναι και αυτός που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρίξει νερό στο μύλο της τακτικής της θυματοποίησης που έχει επιλέξει ο πρώην πρόεδρος και κατ’ επέκταση και της ηρωοποίησής του.

«Πες στο μορφονιό να το πάρει πίσω» φέρεται να είπε ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στην αντ’ αυτού του κ. Κασσελάκη Θεοδώρα Τζάκρη δίνοντάς του μια πρώτη ευκαιρία.

Τελευταία ευκαιρία

«Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει το θέατρο σκιών όπου πρωταγωνιστούν δήθεν θύτες και δήθεν θύματα. Δε μας αξίζει ούτε η κακομοιριά και τα εξώδικα, ούτε η μικροπολιτική ούτε τα σχέδια που εξυφαίνονται νύχτα σε υπόγεια!» έγραψε σε ανάρτησή του καλώντας για τελευταία φορά να αποσυρθεί το εξώδικο και οι υποψήφιοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεννόησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κάλεσμα αυτό ο κ. Πολάκης αναμένεται να το επαναλάβει και αύριο με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο όνομα της διάσωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της εγγύησης της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών δεν αποκλείεται ο κ. Πολάκης να βάλει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τον κ. Πολάκη τα σενάρια διάλυσης δεν είναι προς συζήτηση και για αυτό και η πρότασή του για συνάντηση των 5 υποψήφιων εκτιμάται ότι είναι και το νέο τελεσίγραφο που στέλνει στην πλευρά Κασσελάκη.

Από το περιβάλλον Πολάκη εκτιμούν ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει τα αμέσως επόμενα 24ωρα και αν ο κ. Κασσλεάκης δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους τέσσερις υποψήφιους θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την αναγνώριση της εκλογικής διαδικασίας και των συνυποψηφίων του. Αν αρνηθεί θα είναι και η απόδειξη ότι δεν θέλει να κατέβει υποψήφιος εκτιμάται και από άλλες πλευρές.

Από το στρατόπεδο του πρώην προέδρου δεν προκύπτει ούτε ως αίσθηση ότι ο κ. Κασσελάκςη θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα Πολάκη, αλλά ακόμη και αν δεν ανταποκριθεί αυτό δεν σημαίνει ότι η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσει ο Σωκράτης Φάμελλος παρά το γεγονός ότι στελέχη από την ομάδα των 100 που τον στηρίζουν έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διαγραφής του κ. Κασσελάκη.

Το αν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κ. Πολάκη για μια συνάντηση των 5 υποψηφίων λίγο πριν τη συνεδρίαση της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής θα εξαρτηθεί και από το πλαίσιο της δήλωσης του συνυποψήφιού του.

Ο κ. Φάμελλος δεν φαίνεται να ανοίγει δημόσια τα χαρτιά του ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πάρει θέση.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείεται και μια μεταξύ τους επικοινωνία.

Απ’ την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος Νικόλας Φαραντούρης έχει ζητήσει ήδη από την προηγουμένη εβδομάδα debate μεταξύ των συνυποψηφίων, αλλά και συνάντηση – συντονισμό μεταξύ τους.