Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 -

Spiegel κατά Γιούνκερ: Η ακανόνιστη συμπεριφορά, τα ποτά και τα τσιγάρα



Την «ακανόνιστη» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικρίνει το Γερμανικό περιοδικό Spiegel σε άρθρο του με τίτλο «Ο Γιούνγκερ στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημειώνοντας μάλιστα ότι βλέπει τον εαυτό του ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης και όχι ως εκείνον που πρέπει να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο συντάκτης του άρθρου δεν διστάζει μάλιστα να αφήσει υπονοούμενα για την έφεση του προέδρου της Κομισιόν στα τσιγάρα και το αλκοόλ, λίγο πριν το ταξίδι του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα την Τρίτη.

Αφορμή για τη «σκληρή» κριτική του περιοδικού στον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στάθηκε το ταξίδι του στην Αγία Πετρούπολη και η χειραψία του μπροστά από τις σημαίες της Ε.Ε. και της Ρωσίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ένα ταξίδι για το οποίο, όπως γράφει το Spiegel, είχαν εκφραστεί σοβαρότατες διαφωνίες και επικρίσεις από πολλούς στις Βρυξέλλες για το γεγονός ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι ο στόχος των κυρώσεων της ΕΕ λόγω της επιθετικότητας της στην Ουκρανία, «θα ήταν ένα πραξικόπημα».

«Αλλά ο 61χρονος Γιούνγκερ», συνεχίζει το Spiegel, όπως συμβαίνει συχνά, ήταν πεπεισμένος ότι είχε δίκιο. Μάλιστα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι για την επίσκεψή του, αλλά πρόσθεσε ότι πράττει σωστά. Για τον συντάκτη του άρθρου «Δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι ο Γιούνκερ αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη εξέχουσα ευρωπαϊκή προσωπικότητα που έσπευσε να τείνει χέρι βοηθείας προς τη Ρωσία.

Ο κ. Γιούνγκερ, μπορεί να είναι στην τρέχουσα θέση του μόνο για ενάμιση χρόνο, αλλά μονομερείς ενέργειες όπως αυτή έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον ίδιο και την όλο και πιο «ακανόνιστη συμπεριφορά του». Ο κατάλογος των μονομερών ενεργειών του κ. Γιούνγκερ είναι μακρύς .

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους, γράφει το περιοδικό έδειξε φανερά την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είναι ένας από τους πιστωτές στην Ελλάδα. Στην κρίση των προσφύγων , θέλει να αναγκάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν τις προσφορές των άλλων χωρών για την παροχή αστυνομικών για να βοηθήσουν στην προστασία των συνόρων τους και απείλησε κράτη με χρηματικές ποινές σε περίπτωση που δεν δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Για το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει σταθερή δημόσια οικονομικά σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ο κ. Γιούνκερ φαίνεται να πιστεύει ότι δεν ισχύει πλέον. «Επειδή είναι η Γαλλία», απάντησε πρόσφατα όταν ρωτήθηκε σε μια συνάντηση στο Παρίσι γιατί επιτρέπει στη χώρα αυτή πρόσθετες εξαιρέσεις από τους κανόνες του χρέους, σπάζοντας επί της ουσίας ένα ταμπού. Το περιοδικό κάνει λόγο για «εξαιρετικά προβληματική» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν.

«Αν οι κανόνες είναι λάθος, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, αντί να παραβιάζουν συνεχώς τους», λέει ο Philippe Lamberts, επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μερικοί από τους πολιτικούς συμμάχους Juncker από το Γερμανικό CDU έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Markus Söder, και μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, συμμάχου του CDU προειδοποιεί: «Ακόμα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να αγνοεί τις συμφωνίες. Οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους». Σύμφωνα με το Spiegel η άνοδος των αντιευρωπαϊστών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κανόνες και οι συμφωνίες στο μπλοκ των 28 κρατών-μελών δεν εμφανίζονται πλέον να έχουν μεγάλη αξία.

Η υπομονή για τη συμπεριφορά Juncker φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη ότι ανησυχεί πολύ για το πώς η Επιτροπή πλησίαζε το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ως θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, είπε, η Επιτροπή «θα πρέπει να ενεργήσει με σαφείς, διαφανείς και αντικειμενικούς λόγους», έτσι ώστε να αποφευχθεί η εντύπωση ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερες χώρες με διαφορετικό τρόπο από ό, τι τις μικρότερες.

Το ένα σβήνει το άλλο ανάβει

Ανάλογη κριτική δέχεται ο Γιούνκερ και για την καθυστέρηση των κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, για τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα τους. Όμως το τελειωτικό χτύπημα στον Ζαν Κλον Γιουνκερ το γερμανικό περιοδικό το δίνει σε σχέση με την έφεσή του στο αλκοόλ και το τσιγάρο. Πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, γράφει, ο Γιούνκερ δεν είχε καμία εμπειρία αφού στο Λουξεμβούργο, ηγούνταν ενός υπουργείου-κράτους με μόνο μερικές δεκάδες υπαλλήλους και τώρα ηγείται μιας μηχανής 30.000 ατόμων, που ισοδυναμεί με το 6 τοις εκατό του πληθυσμού του Λουξεμβούργου.

Το στυλ ηγεσίας του Γιούνκερ θυμίζει όλο και πιο πολύ τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Δεν είχε τη φήμη ότι ενδιαφέρονταν υπερβολικά για τις λεπτομέρειες. Ο Γιούνκερ φαίνεται επίσης ότι δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της υγείας του και δεν περνά ούτε ένα λεπτό χωρίς να ανάψει κι άλλο τσιγάρο. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico έγραψε πρόσφατα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τον ίδιο, καταλήγει το Spiegel.