Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δουν το κόστος της παραγωγής τους να εκτινάσσεται ξανά στα ύψη βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αγρότες καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών από τις πρώτες κιόλας επαφές τους με Έλληνες αξιωματούχους ζήτησαν να ανακληθεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από το 24% στο 13% η οποία νομοθετήθηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου!
Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες των Θεσμών χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο βοήθησε σημαντικά στην αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων χιλιάδων Ελλήνων αγροτών, ως "μονομερή ενέργεια".
Η απαίτηση αυτή από την πλευρά των δανειστών αποτελεί ένα νέο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ. Αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να αυξήσει και πάλι τον ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από το 13% στο 24%, τότε η αύξηση αυτή θα συνδυαστεί με τις υπέρογκες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες και θα τους προκαλέσει οικονομική ασφυξία.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών να ξηλωθεί η ρύθμιση που έδωσε ανάσα στον αγροτικό κόσμο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μειώθηκε στο 13% χωρίς την έγκρισή τους.
Έτσι, ασκούν πιέσεις να επιστρέψει στο 24% ο ΦΠΑ για φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, σπόρους και βολβούς, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές (με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα βάσει της δασμολογικής τους κλάσης), ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή), λιπάσματα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, άχυρα και φλοιούς ακατέργαστων δημητριακών κ.λπ.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξεκίνησαν τους εντατικούς ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδος, εστιάζοντας στα αποτελέσματα των τραπεζών, την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επίσης, επισκέφθηκαν το Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με φόντο το πρόσφατο ηχηρό μήνυμα του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018 πρέπει να αντληθούν 5,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Παρασκευή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα εκπροσωπηθεί τελικά και πάλι από την Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία δεν αναμένεται να αποχωρήσει από την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.