Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 -

Σκόπια: Επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες για τα οφέλη της συμφωνίας



Επιχείρηση αναστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί και στην ΠΓΔΜ, επιχειρεί η κυβέρνηση με απανωτές συνεντεύξεις και άρθρα κυβερνητικών στελεχών, αλλά και με δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στη Βουλή προς έγκριση, το VMRO έχει βγει σε «αντάρτικο» και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να μην αποδεχθούν όσα έφερε ο Ζάεφ. Και από την πλευρά της η κυβέρνηση δίνει τη δική της μάχη.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και το άρθρο του υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ στη Le Monde, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα του δέχθηκε να αλλάξει το όνομά της. Καλεί πλέον, την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαπραγματευτεί την ένταξη αυτού του «μικρού ειρηνικού Κράτους των Βαλκανίων».

Αποφασίσαμε να μην είμαστε σκλάβοι της ιστορίας μας. Σε συμφωνία με την Ελλάδα, το Κράτος μου δέχεται να προσθέσει στην ονομασία του έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και να ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η πραγματικότητα μας έδειξε ότι η Ελλάδα ερμηνεύει διαφορετικά το όνομά μας. Περάσαμε ένα τέταρτο του αιώνα συζητώντας, προσπαθώντας να πείσουμε την άλλη πλευρά, φιλονικώντας για τον όρο «Μακεδονία». Στο μεταξύ, τα τρένα περνούσαν. Από καλός μαθητής των Βαλκανίων, η «Μακεδονία» έμεινε στο περιθώριο της ενταξιακής διαδικασίας.

Αντί να πάρουμε τη θέση που μας αναλογεί ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη, πηγαίνουμε από τη μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άλλην, από τη μία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην επόμενη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ελάχιστη σημασία έχει η συμπεριφορά μας, ελάχιστη σημασία έχουν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε, όσο το ζήτημα του ονόματος παραμένει «ανεπίλυτο», ματαιοπονούμε. Οι απογοητεύσεις που έχουν συσσωρευτεί επιβράδυναν την πρόοδό μας.

Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτόν το φαύλο κύκλο είναι να στραφούμε οριστικά και αμετάκλητα προς το μέλλον…

Η συμφωνία με την Ελλάδα απαιτεί πολλά από τη χώρα μου. Αλλά, με αυτήν τη συμφωνία μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς», λέει μεταξύ άλλων ο Ντιμιτρόφ.

Ο τύπος των Σκοπίων

Παράλληλα, η εφημερίδα «NOVAMAKEDONIJA» παραθέτει δηλώσεις του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της πΓΔΜ, Μπράνκο Άζεσκι, ο οποίος, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, σημειώνει ότι κάθε μετατόπιση από το νεκρό σημείο ανοίγει μεγαλύτερες προοπτικές για την οικονομία της πΓΔΜ, όπου υπάρχουν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα. 

«Αφού ο Πρωθυπουργός μπορεί να πει ότι κατά την επερχόμενη περίοδο θα βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα, αυτό συνιστά ένα πολύ σοβαρό μήνυμα για την οικονομία μας, ώστε αυτή να προσανατολιστεί προς αυτήν την αγορά». Και τονίζει επίσης ότι για την οικονομία της πΓΔΜ είναι πολύ σημαντικός ο λιμένας της Θεσσαλονίκης, καθώς για την χώρα δεν υπάρχει στο θέμα αυτό άλλη εναλλακτική λύση..

Η εφημερίδα «SLOBODEN PECHAT» αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ο τρίτος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ, ωστόσο οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν περιθώρια βελτίωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τους τέσσερεις τελευταίους μήνες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν στα 254,7 εκατομ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εκτιμά ότι τώρα, με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, θα ανοίξουν νέες οικονομικές προοπτικές για τις διμερείς σχέσεις, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι επενδύσεις από την Ελλάδα στην πΓΔΜ, όπως επίσης και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Η εφημερίδα «NEZAVISEN VESNIK» αναφέρει ότι ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της πΓΔΜ, Κότσο Ανγκιούσεφ, σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος θα απαιτήσει δαπάνες από τους θεσμούς και τις εταιρείες της πΓΔΜ, πρόσθεσε ωστόσο ότι τα οφέλη από αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

«Τα οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία με την Ελλάδα και από την επίλυση αυτού του προβλήματος για τις επόμενες γενιές μας θα είναι ασύγκριτα περισσότερα από οποιαδήποτε δαπάνη που θα απαιτήσει η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», ανέφερε, σύμφωνα με την ε/φ, ο Ανγκιούσεφ.

Επισήμανε, επίσης, ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσει πιθανότατα η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού Ελλάδας-πΓΔΜ, ένα έργο για το οποίο οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης τον Οκτώβριο 2016. Η κυβέρνηση της πΓΔΜ, προσθέτει η ε/φ, ανήγγειλε την επεξεργασία βασικού προγράμματος και ακολούθως την προκήρυξη διαγωνισμού προκειμένου να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία.