Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Σκέψεις ανασχηματισμού στο Μαξίμου - Ποιοι φλερτάρουν με υπουργείο;



Η συζήτηση του ανασχηματισμού έχει ανοίξει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις από συνεργάτες του να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του άμεσα και να κινηθεί γρήγορα, ακόμη και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να ολοκληρωθεί σημειολογικά το κλείσιμο ενός κύκλου και η έναρξη μιας νέας πορείας, με ορίζοντα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Παράλληλα, ένα φρεσκάρισμα στο υπουργικό σχήμα θεωρείται απαραίτητο, ώστε να δώσει ο πρωθυπουργός το στίγμα του για το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας και με ορίζοντα τις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Εμπειρο κομματικό στέλεχος αναφέρει ότι το ζήτημα του ανασχηματισμού έχει αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου το τελευταίο διάστημα.

Αυτό που έχει επισημανθεί από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι ότι, εάν ανοίξει δημοσίως μια συζήτηση για κυβερνητικό ανασχηματισμό και δεν κλείσει άμεσα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τότε, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, θα λειτουργήσει παραλυτικά για την κυβέρνηση, σε μια συγκυρία κατά την οποία απαιτείται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί παραγωγής έργου τόσο ενόψει της τρίτης αξιολόγησης όσο και για να δρομολογηθούν τα αναγκαία βήματα, ώστε να καταστεί εφικτή η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Η σύγκρουση

Ως επιβεβαιωτικό στοιχείο της αναταραχής που μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση, στις ισορροπίες και στην παραγωγή έργου μια παρατεταμένη συζήτηση περί ανασχηματισμού, κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των εξελίξεων αναφέρει την πρόσφατη σύγκρουση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Ενώ η κατ’ αρχήν εκτίμηση ήταν ότι η σύγκρουσή τους με επίκεντρο τη σύσταση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας είχε ως παρασκήνιο ιδεολογικές διαφωνίες των δύο υπουργών και των εσωκομματικών τάσεων που εκφράζουν, κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει μετά βεβαιότητος ότι «είναι η νομή εξουσίας που προκαλεί την ένταση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, σε μεγάλο βαθμό το κλειδί των εξελίξεων και το εύρος που θα έχει ένας ανασχηματισμός εξαρτώνται από τη μετακίνηση ή όχι του κ. Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών.

«Ο Ευκλείδης θα συζητούσε τη μετακίνησή του μόνο εάν πήγαινε κάπου με εξίσου σημαντικό ή πιο σημαντικό ρόλο», σχολιάζει το έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος και αναφέρει ότι η μόνη θέση που πληροί αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, εξέλιξη που θα ήταν και ισχυρός συμβολισμός αναγνώρισης της προσπάθειας που έχει καταβάλει σηκώνοντας το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης, αλλά και αναβάθμισής του με βάση την επιτυχία του να κλείσει δύο αξιολογήσεις.

Το ενδεχόμενο αναβάθμισης του κ. Τσακαλώτου είναι που, όπως εκτιμάται, προκάλεσε τη σύγκρουση με τον κ. Παππά, καθώς τα στελέχη και οι δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται και με ορίζοντα τη νομή της εξουσίας συνολικότερα, με την προσοχή στραμμένη στην επόμενη μέρα.

Το ερώτημα

Πέραν του χρόνου πραγματοποίησης ενός ανασχηματισμού, το εύρος των αλλαγών είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί. Εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης αναφέρει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εκτεταμένες αλλαγές.

Βεβαίως, όπως παρατηρεί κομματικό στέλεχος, αυτή είναι η θέση των νυν κυβερνητικών στελεχών, σε αντίθεση με τους εν δυνάμει «υπουργοποιήσιμους», που επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές.

Εκτιμάται, πάντως, ότι στις προτεραιότητες του κ. Τσίπρα είναι να εντάξει στο υπουργικό σχήμα ορισμένα νέα στελέχη, τα οποία έχουν αναδειχθεί με τη δουλειά τους στο παρασκήνιο, για να τους δώσει προβάδισμα ενόψει των επόμενων εκλογών.

Από εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως του εύρους των αλλαγών, υπάρχουν υπουργοί, όπως η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, έτοιμοι προς αποχώρηση, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Αντίθετα και παρά τη συριζαϊκή γκρίνια για τους κ. Γ. Μουζάλα και Ν. Τόσκα, μάλλον δεν υπάρχουν σκέψεις αναδόμησής τους. Σε επίπεδο υφυπουργών θα πρέπει να αναμένονται αρκετές αλλαγές, ενώ πίεση ασκείται και από στελέχη που απομακρύνθηκαν στον προηγούμενο ανασχηματισμό και επιθυμούν να επανακάμψουν.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί έμπειρο στέλεχος, ο σύντομος βίος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μέχρι τώρα δεν έχει επιτρέψει να διαμορφωθούν «βαρωνίες» και, ως εκ τούτου, δεν είναι κρίσιμος παράγων στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού η πίεση αυτή.