Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Σε ετοιμότητα οι φορείς της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών



Στην προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου έχει πέσει το βάρος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της πρώτης τακτικής συνεδρίασης του νέου Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο, με τον διοικητή της Πυροσβεστικής νομού Θεσσαλονίκης, Νίκο Μπαλατσούκα, να τονίζει πως «η Υπηρεσία, με 59 υδροφόρα οχήματα, 25 ειδικά αυτοκίνητα, 80 βοηθητικά οχήματα και 760 άτομα προσωπικό είναι έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί».

Υπογράμμισε πως για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτείται συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και στάθηκε στα μέτρα πρόληψης, όπως είναι οι εποχούμενες περιπολίες, η επάνδρωση των πυροφυλακίων με πυροσβεστικό προσωπικό και εθελοντές, η συγκρότηση πεζοπόρων τμημάτων, η ολοκλήρωση των ελέγχων οδικού δασικού δικτύου. Παράλληλα, ανέφερε πως όποτε κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία εντός του Σέιχ Σου, οπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο διοικητής της ΠΥ υπογράμμισε πως το ρέμα Κατσιμιδίου έχει καθαριστεί και απομένει ο καθαρισμός άλλων δύο ρεμάτων από βλάστηση και φερτά υλικά, με την εκπρόσωπο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Καραμήτρου, να απαντά πως είναι σε εξέλιξη μεγάλη εργολαβία για τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων. Επίσης, μίλησε για τα σχέδια εκκένωσης νοσοκομείων, κλινικών, κατασκηνώσεων και οίκων ευγηρίας και για καθορισμό χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού μετά από εκδήλωση πυρκαγιών.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κηρύττοντας την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε πως η «κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει τις πόρτες της παγκόσμιας κοινότητας με τις συνθήκες και τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες». Υποστήριξε πως ο συντονισμός ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και πως στην προσπάθεια προστασίας των δασών σημαντικό ρόλο παίζουν οι εθελοντικές ομάδες. «Το Σέιχ Σου είναι ο πρωταρχικός στόχος που πρέπει να διαφυλάξουμε το καλοκαίρι και γι’ αυτόν τον λόγο, οι δήμοι πρέπει να θέσουν στη διάθεση των φορέων όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό», είπε ο κ. Αγγελούδης.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κλιματικής Προστασίας, Σάκης Αρναούτογλου, που προήδρευσε της σύσκεψης, πρότεινε τη δημιουργία μετεωρολογικών σταθμών περιφερειακά της πόλης ώστε να προβλέπονται όλα τα φαινόμενα και μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με τα έργα του Flyover, ενώ όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει τέσσερις υδροφόρες, δύο οχήματα 4×4 για περιπολίες στο Σέιχ Σου, επιπλέον μηχανήματα έργου και πυροφυλάκια.

Η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Φιλοθέη Μελά, επισήμανε πως «επικεντρωνόμαστε στο Σέιχ Σου», προσθέτοντας πως έχουν κατασκευαστεί στο περιαστικό δάσος πάνω από 150 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, ενώ διατίθενται 76 πυροσβεστικοί κρουνοί. «Συντηρήσαμε τις αντιπυρικές ζώνες, έχουν ελεγχθεί οι δεξαμενές, το δίκτυο υδροδότησης και οι κρουνοί είναι έτοιμοι προς χρήση», τόνισε.

Αναφορά έγινε στα Θέατρα Γης και Δάσους, με τους φορείς να τονίζουν πως θα πρέπει να δημιουργηθεί δρόμος διαφυγής καθώς σε περίπτωση που είναι γεμάτα από κόσμο θα υπάρξει εγκλωβισμός των ατόμων στην κίνηση.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Γ’ Σώματος Στρατού, των υγειονομικών μονάδων της πόλης, νοσοκομείων και ΕΚΑΒ, της 113 Πτέρυγας Μάχης, της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΑΣΘ, του ΑΠΘ, των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών και εθελοντικών ομάδων αναλύοντας το πλάνο αντιμετώπισης για ενδεχόμενο πυρκαγιών.