Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία... 30 ολόκληρα δισεκατομμύρια δολάρια κόστιζε το δείνπο στο οποίο παραβρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ...
Ο Πρωθυπουργός, έφτασε στη Νέα Υόρκη πριν από μερικές ημέρες, μίλησε για επενδύσεις και στήριξη από τους ομογενείς, και σίγουρα θα περιμένει πολλά στο μέλλον από αυτούς...
Το πανάκριβο δείπνο έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης στον 54o όροφο στο «World Trade Center 4» της Νέας Υόρκης. Περίπου 700 εκλεκτοί παρευρισκόμενοι, ομογενείς στη συντριπτική τους πλειονότητα, πλήρωσαν εισιτήριο 750 δολαρίων έκαστος (σχεδόν 670 ευρώ) για να δουν από κοντά τον Ελληνα πρωθυπουργό να μιλάει για «την ενδυνάμωση του μέλλοντος της Ελλάδας» στο πλαίσιο του 3ου ετήσιου δείπνου που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative – ΤΗΙ).
Μεταξύ αυτών, κάποιοι εκ των πλουσιοτέρων Ελληνοαμερικανών όπως οι δισεκατομμυριούχοι Τζον Κατσιματίδης, Τζον Κάλαμος και Ντιν Μητρόπουλος, που δεν έχασαν την ευκαιρία να τα πουν και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που επίσης έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, όπως έκαναν άλλωστε και άλλοι Ελληνες πολιτικοί (ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Oλγα Γεροβασίλη κ.ά.).
Η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, που ειρήσθω εν παρόδω προσφάτως γιόρτασε τα 100 της χρόνια, υπολογίζει ότι οι 50 πλουσιότεροι Ελληνες της Αμερικής έχουν όλοι μαζί περιουσία που αγγίζει τα 36 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και… πορτοφόλια, περίπου 30 δισ. εξ αυτών βρίσκονταν το βράδυ της Τετάρτης στο «World Trade Center 4», πλαισιώνοντας τον κ. Τσίπρα.
Ενας πρόχειρος υπολογισμός αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι το νούμερο δεν είναι υπερβολικό. Κάθε άλλο μάλιστα. Αλλωστε, από τους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς στη ετήσια λίστα του «Εθνικού Κήρυκα», οι περισσότεροι έχουν παρουσία (είτε οι ίδιοι αυτοπροσώπως, είτε οι οικογένειές τους) στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative).
H λίστα
Για του λόγου το αληθές αρκεί μια ματιά στα πρόσωπα που φιγουράρουν στις φωτογραφίες από την εκδήλωση της Τετάρτης, και στις… προσωπικές τους περιουσίες. Ο 67χρονος μεγιστάνας Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε στο δείπνο της Τετάρτης για τη δράση του, βρίσκεται φυσικά στην κορυφή της πυραμίδας με μια περιουσία που αγγίζει τα 3,4 δισ. δολ. σύμφωνα με το Forbes. Ακολουθούν οι Τζον Κάλαμος (με 2,7 δισ. δολ.) και Ντιν Μητρόπουλος (με 2,4 δισ. δολ.). Λίγο πιο χαμηλά, κοντά στο 1 δισ. δολ., ο Τζορτζ Λογοθέτης, η οικογένεια Μπεχράκης, και ο Τζορτζ Σακελλάρης.
Τη λίστα των Ελληνοαμερικανών δισεκατομμυριούχων έρχονται να συμπληρώσουν οι Τεντ Λεόνσης (με 590 εκατ. δολ.), Τζέιμς Τσάνος (με 600 εκατ. δολ.), Τζον Παπατζόν (με 600 εκατ. δολ.), Τζορτζ Μάρκους (με 450 εκατ. δολ.), Τζορτζ Τσούνης (με 85 εκατ. δολ.), Αντριου Λιβέρης (με 70 εκατ. δολ.) κ.α.
Πέρα από Ελληνοαμερικανοί και ευκατάστατοι, οι παραπάνω κύριοι έχουν κι άλλα κοινά: είναι όλοι τους εξέχοντα μέλη της οργάνωσης Hellenic Initiative, που έχει βαλθεί να δώσει πνοή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και με αυτή την ιδιότητα καλωσόρισαν το βράδυ της Τετάρτης τον Αλέξη Τσίπρα στο ετήσιο δείπνο τους. Από την πλευρά του βέβαια, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχασε ευκαιρία και μπήκε κατευθείαν στο… ψητό. «Βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω να γίνετε φορείς αλλαγής για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα να το κάνετε. Τώρα είναι η ώρα.
Η Ελλάδα σας χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Γνωρίζω ότι όλοι σας αγαπάτε την Ελλάδα. Και αφού την αγαπάτε, πρέπει να τη στηρίξετε ειδικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», διακήρυξε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης απευθύνοντας έκκληση για επενδύσεις.
Τον πρωθυπουργό προλόγισε η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία ωστόσο δεν είχε οργανωτικό ρόλο στην εκδήλωση της Τετάρτης, καθώς ο Ελληνας ηγέτης προσεκλήθη στο 3ο ετήσιο δείπνο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους ομογενείς.
«Νυν υπέρ πάντων αγών». Με αυτή τη φράση-σύνθημα, η φιλελληνική «πρωτοβουλία» της αφρόκρεμας των ομογενών έχει από το 2012, οπότε ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα συγκεντρώσει περισσότερα από 10 εκατ. δολ., που έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη και την υποστήριξη μίας σειράς δυναμικών προγραμμάτων πίσω στην Ελλάδα. Μόνο από την εκδήλωση της Τετάρτης, συγκεντρώθηκαν περί τα 2,5 εκατ. δολάρια.
Τα ποσά δεν είναι φυσικά αμελητέα. Κάθε άλλο. Απέχουν ωστόσο πολύ από το να μπορούν να δώσουν ουσιαστικές ανάσες στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία η οποία χρειάζεται επενδύσεις συνολικά μεγαλύτερες των 100 δισ. ευρώ σε διάστημα επταετίας για να ορθοποδήσει (σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του ΣEB). Οι ομογενείς έχουν επανειλημμένως αγκαλιάσει τη μητέρα-πατρίδα με τις πρωτοβουλίες τους. Μένει οι εν λόγω πρωτοβουλίες να φέρουν τον πολυπόθητο επενδυτικό οργασμό ανοίγοντας τον δρόμο για την έλευση κεφαλαίων, ικανών να τονώσουν την ελληνική οικονομία.