Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την οικονομία, καθώς μας χωρίζουν έξι κρίσιμες ημέρες από το Eurogroup της 9ης Μαΐου, οπότε και κρίνεται η τύχη της πρώτης αξιολόγησης.
Το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, που φέρνει μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις φόρων, έχει ήδη «κλειδώσει» και οδεύει εντός της εβδομάδος προς τη Βουλή, ενώ μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το έκτακτο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ.
Η «μάχη» που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες αφορά το μίγμα των μέτρων που θα αποφασιστούν, καθώς οι δανειστές θέλουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις δαπάνες, που ισοδυναμεί με μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και λιγότερες στη φορολογία.
Η διαπραγμάτευση όμως μπλοκάρει και από το γεγονός ότι ο άξονας Γερμανίας - ΔΝΤ ζητά τα νέα πρόσθετα μέτρα να καθοριστούν και ψηφιστούν τώρα, σε αντίθεση με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες που επιμένουν να θεσπιστεί ένας «κόφτης» δαπανών, που θα ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε απόκλιση από τους στόχους.
Απομένει ο καθορισμός της νομικής μορφής του «κόφτη» και οι τεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του μηχανισμού, που η κυβέρνηση επεξεργάζεται να δημιουργηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ενεργοποιείται με εντολή του αρμόδιου υπουργού.
Η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε Απρίλιο τα εμπλεκόμενα μέρη θα περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς και εάν διαπιστωθεί απόκλιση, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, το ύψος και το είδος των οποίων., ήτοι κατά πόσον θα προέρχονται από περικοπή δαπανών ή αυξήσεις φόρων θα εξαρτάται από το μέγεθος της απόστασης από τους στόχους.
Η κυβέρνηση πάντως αισιοδοξεί ότι τελική λύση θα δοθεί στο Eurogroup στις 24 Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Ήδη χθες, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δηλώνει ανοικτά ότι αναμένεται ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, είπε ότι «δεν ανησυχεί» επειδή, όπως υπενθύμισε, «έγινε κάτι τον Ιούλιο του 2015, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και πιστεύω ότι αυτή είναι μια ισχυρή πολιτική απόφαση».
Αύριο, άλλωστε, πραγματοποιείται, εκτός απροόπτου, η συνάντηση που συγκαλεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και με τους επικεφαλής των θεσμών, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα κριθεί εν πολλοίς και το κλίμα που θα δημιουργηθεί, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Συσκέψεις στο Μαξίμου για να κλείσει η διαπραγμάτευση
Σήμερα, ο πρωθυπουργός έχει τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.
Σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν». "Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς.
Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση", είπε ο Πιτέλα όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις "συστηματικές επιθέσεις" του στην ελληνική κυβέρνηση.