Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 -

Πυρά κυβέρνησης κατά ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό: Μιλάνε αυτοί που έκαναν τη χώρα hot spot



Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στο προσφυγικό – μεταναστευτικό με αφορμή την κριτική που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά την εκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ χθες, εξαπολύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, απαντά με δώδεκα σημεία – επισημάνσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοπτικά, καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας:
– η χώρα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών.

– οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως «δομές φιλοξενίας» και «κέντρα υποδοχής».

– Το σύστημα διαχείρισης είναι ανύπαρκτο, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα «σουρωτήρι», χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης/εποπτείας των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «το σπουδαιότερο είναι ότι η χώρα δεν είχε πολιτική, υφίσταται με δήθεν «δικαιωματική ευαισθησία» εντελώς παθητικά τις συνέπειες των γεωπολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων άλλων.

Αυτή την αδιέξοδη κατάσταση δεν μπορεί να ανεχθεί η Ελλάδα. Αυτή την κατάσταση έρχεται να ανατρέψει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αυτά αλλάζει η δουλειά μας και όσα θα ακολουθήσουν. Υπάρχει κράτος. Υπάρχει πολιτική και βασίζεται στο τρίπτυχο : δημοκρατία, νομιμότητα, ανθρωπισμός».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ακολουθεί:

Το μεταναστευτικό, προσφυγικό ζήτημα είναι ζήτημα και γεωπολιτικό και εθνικό και κοινωνικό και ανθρωπιστικό. Αξίζει λοιπόν πολλά περισσότερα από ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια, στοιχεία τα οποία αφθονούν στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της 31ης Αυγούστου , η οποία σχολιάζει τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ της ίδιας ημέρας. Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού το ΚΥΣΕΑ συνεκλήθη , για να αποφασισθούν πολιτικές και μέτρα αντιμετώπισης των πολύ αυξημένων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Στα 12 σημεία που ακολουθούν αντικρούονται αναλυτικά και με στοιχεία οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στα 3 χρόνια ύπαρξης του και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε μόνο το 40% των οργανικών θέσεων και μόνο το 33% των θέσεων μονάδων διοίκησης. Στεγαζόταν σε 4 διαφορετικά κτήρια στις άκρες της Αθήνας. Δεν το καταργήσαμε λοιπόν . Συγχωνεύσαμε το ανύπαρκτο, συμμαζεύουμε το διαλυμένο και το στελεχώνουμε, εξορθολογίζοντας διοίκηση και οργάνωση. Ήδη διεξάγεται διαγωνισμός για την κάλυψη 200 διοικητικών θέσεων.

2. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε πολύ καλά τον συστημικό χαρακτήρα του ζητήματος, δεν αναλωνόμαστε σε σαθρές θεωρίες και ατέλειωτες συζητήσεις για το τι γέννησε και τι τροφοδοτεί το προσφυγικό. Δουλεύουμε συστηματικά για να αναμορφώσουμε τον νομικό τραγέλαφο που έχει επινοήσει ως θεσμικό πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος καταλήγει να στοιβάζει δυστυχισμένους στη Μόρια, στα νησιά μας αλλά και στην ενδοχώρα. Νομικό καθεστώς, που φυσικά δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, και καταλήγει να κατατάσσει σε ευάλωτες ομάδες περισσότερο από το 85% των μεταναστών. Με θράσος ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα, όπου άφησε με ομολογία διεθνών οργανισμών, υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας, με κακές συνθήκες διαβίωσης. Στις 50 ημέρες διακυβέρνησής μας επιταχύναμε τη δημιουργία δομών που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 4000 ανθρώπους. Επίσης συμφωνήσαμε με τη γνώμη ειδικών, διεθνών οργανισμών και ΟΤΑ για την ακαταλληλότητα ενός χώρου που είχε «επιβληθεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά θα αποτύγχανε εάν συνεχιζόταν η κατασκευή του.

3. Επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέφερε στην ενδοχώρα 30.000 ανθρώπους σε δυο χρόνια. Δεν μιλά για την ποιότητα των δομών φιλοξενίας, το αδιανόητο, ανύπαρκτο σύστημα διοίκησής τους, ότι μόνο 3 από τις 26 δομές σε αυτά τα χρόνια έχουν επίσημα συσταθεί. Δεν μιλά για το αδιέξοδο μιας στρατηγικής, όπου χτίζονται δομές παντού στην Ελλάδα, αναστατώνοντας τοπικές κοινωνίες και προσφέροντας πελατεία στο οργανωμένο έγκλημα. Δεν έκανε τίποτε για αυτά και είχε τον χρόνο, γιατί οι ροές ήταν πολύ περιορισμένες σε σχέση με τώρα. Είχε και χρόνο και άφθονα χρήματα!

Και την ίδια στιγμή εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά παραμένουν στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους, στα κέντρα πρώτης υποδοχής αλλά και σε δομές που δεν έχουν ούτε κανονισμό λειτουργίας. Πρόκειται μάλλον για ανθρωπιστική πρωτοτυπία!

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται τις τοπικές κοινωνίες για τις αντιδράσεις τους στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας. Οι κοινωνίες αντιδρούσαν και αντιδρούν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν τις σκέφθηκε. Δεν σκέφθηκε την επιβάρυνση σε νοσοκομεία, διοικητικά δικαστήρια, υπηρεσίες καθαριότητας, αστυνόμευσης και καθημερινότητας που υφίστανται οι δήμοι και οι πολίτες, όπου εγκαθίστανται δομές φιλοξενίας. Δεν κατανόησε το φυσικό, ανθρώπινο αρχικό συναίσθημα φόβου και ίσως άπωσης που δημιουργεί η επαφή με τον «ξένο». Αρκέστηκε και αρκείται να καταγγέλλει συλλήβδην πολίτες και ΟΤΑ ως ρατσιστές. Δομές θα γίνουν. Με τους πολίτες θα μιλήσουμε. Όμως , όπως αναφέρεται και στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση πρώτα από όλα θα συμπαρασταθεί στους ΟΤΑ στους συγκεκριμένους τομείς.

5. Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ παρατάθηκε και δεν καταργήθηκε όπως ψευδώς αναφέρεται. Για να γίνει αυτό χρειάσθηκε να ανατρέψουμε αιτιάσεις, σε πολλά δικαιολογημένες, για μικρή απορροφητικότητα και διάθεση των κονδυλίων που επενδύθηκαν. Το απαράμιλλο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 3 χρόνια διαχείρισης των τριών ευρωπαϊκών ταμείων του μεταναστευτικού, είναι να έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 22% των κονδυλίων και μας υποχρεώνει τώρα σε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια.

6. Αφήνει πολλές απορίες νομιμότητας η διαχείριση του μεταναστευτικού στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και πόρων του τακτικού προϋπολογισμού και συστηματική προσφυγή σε έκτακτες ή άτυπες διαδικασίες, γεγονός που οδήγησε σε ανεξέλεγκτη ροή χρήματος και «παρατυπίες» στην πρόσληψη και διαχείριση του προσωπικού. Ήδη μια πρώτη υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές.

7. Είναι απολύτως ψευδές ότι θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης όσοι έρθουν από τα νησιά. Εξίσου ψευδές ότι θα βρίσκονται σε χώρους που στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών. Η μεταφορά γίνεται σε συνεννόηση με διεθνείς οργανισμούς και με μέγιστη προσπάθεια εξασφάλισης συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το απλό ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσει ο ιδρυτής της Μόριας, ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει και τον τιμητή είναι: όταν οι ροές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες απ’ ότι στα 3 τελευταία χρόνια, όταν οι θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα, που αμέριμνα δεν προβλέψατε να κατασκευάσετε είναι μηδέν- παρά την εδώ και ενάμιση χρόνο πολιτική Σαλβίνι στην Ιταλία- τι ακριβώς προτείνετε; Να φτάσει η Μόρια στους 15000 , η Σάμος τους 6000 και να βουλιάξουν κάτοικοι, νησιά και πρόσφυγες μαζί;

8. Καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγγελία αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Φυσικά και θα αναμορφωθεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ένα παράλογο νομικό κατασκεύασμα, μοναδικό, πολύπλοκο, το οποίο οδηγεί σε ανακύκλωση αιτήσεων ασύλου εις το διηνεκές. Μόνοι επωφελούμενοι οι έμποροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακινητές και λοιποί εισπράττοντες αμοιβές από τους μετανάστες και πρόσφυγες . Η κυβέρνηση θα απλοποιήσει αυτό το σύστημα, αφού συζητήσει δημοσίως σε διαβούλευση τις αλλαγές που θα προτείνει.

9. Κατηγορεί για ιδεοληψία ο ΣΥΡΙΖΑ και ειρωνεύεται για το θέμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου. Φυσικό είναι . Ήταν αντίθετος και κλασσικά ιδεοληπτικός στην αντιμετώπιση της κοινής δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή στο πιο σοβαρό εργαλείο επιστροφών που διαθέτει η χώρα. Αγνόησε τη δήλωση, την παρέκαμψε με νομικά κόλπα και οι επιστροφές ήταν 1806 σε τρία χρόνια! Θέλει πολύ θράσος να κάνεις και κριτική γιατί κάποιοι θέλουν να το αλλάξουν αυτό.

10. Θέλει ακόμη πιο πολύ θράσος για να κατηγορείται η κυβέρνηση, από εκείνους που διαδήλωναν πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ότι τάχα κάνει κριτική στο Λιμενικό Σώμα . Η πραγματικότητα είναι, πως είναι γνωστή η ιδεοληπτική δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμποδίζει να διακρίνει μεταξύ ασφάλειας και δικαίου. Η ενεργητική ασφάλεια δεν σημαίνει παρανομία αλλά συνιστά υποχρέωση κάθε χώρας και ασκείται από κάθε χώρα της ΕΕ πλην της Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπεύουμε να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα! Η θάλασσα έχει σύνορα! Όσο για τις τακτικές συνεννόησης με άλλες χώρες για τις συλλήψεις διακινητών, στοιχειώδης σοβαρότητα επιβάλλει να μην συζητούνται δημόσια.

11. Την απόλυτη ερμηνεία και καλύτερη επιβεβαίωση του γιατί το μεταναστευτικό στην Ελλάδα είναι σε αυτή την κατάσταση, την δίνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, προς το τέλος της. Μιλά για το τι πρέπει να γίνει και τα λόγια παχαίνουν αφόρητα. «Η Ν.Δ. πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η επίλυση του προσφυγικού είναι ο τερματισμός των πολέμων, η ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ, η πραγματική καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η πίεση στην Ευρώπη με κάθε τρόπο -και όχι με ευχολόγια και δηλώσεις- για δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Πρέπει να μπει τέλος στα ταξίδια θανάτου των προσφύγων στη Μεσόγειο». Αν λοιπόν «οι άλλοι» δεν αλλάξουν, κατά ΣΥΡΙΖΑ το προσφυγικό δεν λύνεται. Άρα μπορούμε να μην κάνουμε τίποτε ή να κάνουμε ελάχιστα και να νίψουμε τας χείρας. Ε λοιπόν εμείς λέμε να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγες τους μετανάστες και τους πολίτες μας ΠΡΩΤΑ.

12. Μόνο δυο λέξεις στο τέλος της ανακοίνωσης αφιερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές ένταξης των προσφύγων. Με το δίκιο του. Εκτός από θεωρίες και βαρύγδουπες κενές «στρατηγικές ένταξης» δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για την ένταξη των παραγωγικών ενηλίκων προσφύγων. Όπως παράλληλα ανύπαρκτη υπήρξε συνολικά η ενταξιακή πολιτική τα τελευταία πέντε χρόνια για τους χιλιάδες νόμιμους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Μόνο ένα μήνα πριν τις εκλογές ψήφισε το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ , που πρόκειται να πολλαπλασιάσουμε και εφαρμόσουμε άμεσα, σε στενή συνεργασία με ΟΤΑ, στους οποίους θα δοθούν οι ΠΟΡΟΙ των πολιτικών ένταξης. Γιατί εμείς πιστεύουμε πως τα στρατόπεδα όσο κι αν τα βαφτίζεις δομές φιλοξενίας δεν είναι λύση. Γιατί θεωρούμε ανάξιο για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας να λέγεται πως δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε 60.000 ανθρώπους, εμείς που έχουμε στο εθνικό μας κύτταρο την προσφυγιά.