Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Ψαλτοπούλου για κορονοϊό: Φτάσαμε τους 60 νεκρούς την εβδομάδα – Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής JN.1



Για τους εξήντα νεκρούς που θρηνούμε από κορονοϊό κάθε εβδομάδα, την παραλλαγή JN.1 που δείχνει απειλητική για τη δημόσια υγεία και τη σημασία των εμβολίων μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠA καλεί τον κόσμο να προσέχει περισσότερο τις ημέρες των εορτών.

Η κα Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στον στρεπτόκοκκο επισημαίνοντας ότι δεν απειλεί μόνο τα παιδιά αλλά και τους υπερηλίκους.

Με την υπενθύμιση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν η καθηγήτρια επιδημιολογίας δήλωσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο και είναι άνω των 60 ετών καλό είναι να το κάνουν», όπως επίσης ότι οι ευπαθείς ομάδες δεν θα πρέπει να ξεχνούν και το εμβόλιο της γρίπης. Και αυτό γιατί όπως τόνισε «εάν κολλήσει κάποιος, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που παρατηρούμε τις περισσότερες διασωλήνωσεις και τους περισσότερους θανάτους, είναι σημαντικό να διαγνωστούν άμεσα» καθώς στη θεραπεία βοηθούν τα αντιικά φάρμακα. Η κα Ψαλτοπούλου δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στη χρήση της μάσκα, σε προαιρετική βάση, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό.

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε υγιής ενήλικας, αλλά τη μεγάλη διαφορά τη βλέπουμε στις ηλικίες αυτές, δηλαδή στους άνω των 60 ετών», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη νέα παραλλαγή JN.1 του ιού που έχει εντοπιστεί στο εξωτερικό η κα Ψαλτοπούλου δήλωσε ότι έχει εντοπιστεί στην Ασία, Αμερική και ορισμένες βορειο ευρωπαϊκές χώρες.

«Ειναι μια νέα παραλλαγή της Όμικρον και μοιάζει με την Pirola που είχαμε πριν μερικούς μήνες. Δεν ξέρουμε αν προκαλεί μεγαλύτερες πιθανότητες να μπει κάποιος στο νοσοκομείο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που χρησιμοποιείται και που είναι ασφαλές» σημείωσε η γιατρός. Μιλώντας για τα συμπτώματα της συγκεκριμένης παραλλαγής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, έκανε λόγο για ναυτία, εμετό και προβλήματα με το γαστρεντερικό. Και όπως τόνισε οι ειδικοί την παρακολουθούν για να δουν πόσο εύκολα αυξάνεται η πιθανότητα να κυριαρχήσει συγκριτικά με τις υπολοιπες παραλλαγές.

Σύμφωνα με την ειδικό τα κρούσματα πλέον είναι πολλά κάτι που αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία όπου «έχουμε αύξηση τις τελευταίες δύο – τρεις βδομάδες, στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις και μικρή αύξηση στους θανάτους που έφτασαν από πενήντα την εβδομάδα τους εξήντα». Ειδικότερα, όπως είπε οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά για να μην διατρέξουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Σχολιάζοντας τα θύματα του κορονοϊού που φτάνουν τα 200 – 240 την εβδομάδα συμφώνησε λέγοντας ότι είναι ένα σημαντικό νούμενο. «Κάθε μέρα έχουμε περίπου 350 θανάτους για οποιαδήποτε αιτία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι νοσηλείες και τα θύματα αφορούν τα άτομα 60 ετών και άνω και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

 

 Μιλώντας για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επισήμανε ότι δεν θα πρέπει οι νεότεροι να αγκαλιάζουν τη γιαγιά και τον παππού για να μη τους μεταδώσουμε άθελα τον ιό της γρίπης ή του κορονοϊού.