Πρόγραμμα για να απαλλαγεί από τις πλαστικές σακούλες και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιφέρει η χρήση τους, ξεκινά η Αλόννησος.
O δήμος Αλοννήσου σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και την Mom (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) ξεκίνησαν σήμερα αυτό το εγχείρημα, κάνοντας την Αλόννησο το πρώτο ελληνικό νησί που ξεκινά αυτό το πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και άλλοι δήμοι της Ελλάδας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να καταργήσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», φιλοδοξεί να συμβάλει στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αλοννήσου, όπου υπάρχει ένας σημαντικός πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μέρος του προγράμματος είναι να διανεμηθούν στα νοικοκυριά του νησιού 2.000 πάνινες, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από βαμβάκι και να υλοποιηθούν δράσεις εκπαίδευσης μαθητών, βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, καθώς και εργαστήρια συμμετοχικών διαδικασιών με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.Στα πλάνα του προγράμματος είναι επίσης να αναδειχτεί η Αλόννησος ως προορισμός εναλλακτικού τουρισμού.
Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν ένα από τα βασικά προβλήματα περιβαλλοντικής φύσεως και είναι έντονο παράδειγμα του πως η ανθρώπινη δραστηριότητα υπονομεύει το περιβάλλον. Εκτιμάται ότι το 2010 στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες(Bio Intelligence Service, 2011). Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στην Ελλάδα καταναλώνονται 269 σακούλες ανά άτομο/έτος.