Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη πήρε ο 29χρονος που έστειλε τα δέματα-βόμβες σε Παπαδήμο - Σόιμπλε



Προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή αρμόδιου για υποθέσεις τρομοκρατίας ζήτησε και έλαβε ο 29χρονος που είναι κατηγορούμενος για την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε αξιωματούχους στο εξωτερικό.

Έρευνες σε πολλές κατευθύνσεις είναι σε εξέλιξη μετά τη χθεσινή σύλληψη του 29χρονου από την αντιτρομοκρατική, με την κατηγορία ότι είναι ο αποστολέας των παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε διάφορους αποδέκτες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στον ανακριτή κατά της τρομοκρατίας βρίσκεται αυτή την ώρα ο 29χρονος, προκειμένου να εκτελεστεί το σε βάρος του, ένταλμα σύλληψης, ενώ το μεσημέρι θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων για να του ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη σχετικά με τα όπλα και τα άλλα ευρήματα που εντόπισε πάνω του την ώρα της σύλληψης, Αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος επιθυμεί να απολογηθεί αλλά θα αρνηθεί τις κατηγορίες. 
Στο Εφετείο βρίσκονταν περίπου 15 αναρχικοί για την υποστήριξή του. Όταν έφτασε το όχημα που τον μετέφερε, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα.

Πλέον οι έρευνες κινούνται σε δύο επίπεδα, καθώς ο νεαρός είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στο χώρο των ένοπλων οργανώσεων και εκτιμάται ότι είχε επαφές με άτομα των Πυρήνων της Φωτιάς, του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών.

Οι αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι ετοίμαζε ο νεαρός και έφυγε στις 4 και 30 ξημερώματα με τρεις βαλίτσες γεμάτες εκρηκτικά. Ίσως να μετακόμιζε τη γιάφκα σε άλλη περιοχή, λένε χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί, ενώ σε δεύτερο επίπεδο αναζητούν τα οχήματα που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο 29χρονος, τις επαφές του και τα άτομα που συναντούσε μυστικά.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα επισκεπτήρια που έκανε στις φυλακές, τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε, ο φορητός υπολογιστής, όπως και οι συναντήσεις σε συγκεκριμένα σημεία κοντά στα Εξάρχεια. Πληροφορίες αναφέρουν ψάχνουν στον φορητό υπολογιστή, αλλά και σε σημειώσεις που βρέθηκαν πιθανά σχέδια για την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζε, αλλά και για πιθανούς στόχους.

Ο 29χρονος στο παρελθόν είχε προσαχθεί και συλληφθεί αρκετές φορές μόνο για επεισόδια και μάλιστα το 2011 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών. Ο νεαρός είναι σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική ο άνθρωπος που τον περασμένο Μάρτιο έστειλε πακέτο-βόμβα στον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάιο στον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

«Πρόκειται για άτομο που τον τελευταίο χρόνο είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανασύσταση των Πυρήνων και στην στρατολόγηση νεαρών ατόμων από τη δεξαμενή των Εξαρχείων με σκοπό να φτιάξει μια επιχειρησιακή ομάδα. Εκτιμάται ότι είναι ο κατασκευαστής των τρομοδεμάτων και ο άνθρωπος που προχώρησε στην κατασκευή της νέας γενιάς φακέλων – βόμβων» αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.