Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης έγινε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή. Απείχαν οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Μπαίνοντας στην αίθουσα ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης καταχειροκροτήθηκε από τους συναδέλφους του και ευχαρίστησε τον κ. Μεϊμαρακη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν προχτές με την αναβολή της συνεδρίασης.
«Την προηγούμενη Κυριακή παρά τις δεβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της ΚΕΦΕ που ανέλαβε την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών , ζήσαμε ένα οργανωτικό φιάσκο το οποίο έπληξε την εικόνα και το κύρος της παράταξης και παράλληλα πλήγωσε τα στελέχη και την βάση της ΝΔ», είπε και τόνισε πως για αυτή την κατάσταση έχουν όλοι ευθύνη.
«Θεωρώ ότι ευθύνη έχουμε όλοι μας διότι δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την διεξαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματος. Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι ανεύθυνο. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε την ενότητα μας. Γι αυτό ζήτω από τους τέσσερις υποψήφιους να χαμηλώσουν τους τόνους» είπε.
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως πρέπει να αξιοποιηθεί η αναβολή των εκλογών ώστε να πραγματοποιηθούν συνδιασκέψεις. «Πρέπει να τοποθετηθούν όλοι για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.
Εδώ παρενέβη η Ντόρα Μπακογιάννη που σχολίασε ότι «κάποιοι μπορεί να ζητάνε είτε το άσπρο είτε το μαύρο, όμως υπάρχει και το γκρι και δεν μπορούμε να ζητάμε προκαταβολικά από κάποιον που δεν έχει εκλεγεί να δεσμευτεί για το τι θα κάνει για περιστάσεις που δεν έχουν έρθει».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές ξεκαθάρισαν πως ο κ. Πλακιωτάκης θα έχει την εξουσιοδότηση να παραστεί ακόμη και σε Συμβούλιο Αρχηγών εφόσον προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.
Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πραγματοποιηθεί τοταχύτερο δυνατό η διαδικασία εκλογή προέδρου, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
«Όσα συνέβησαν επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση και δημιουργική ανανέωση από την αρχή», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από σήμερα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ηεκλογή νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος και απηύθυνε πρόκληση στους τρεις συνυποψηφίους του να ενώσουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους με κοινό στόχο μια «ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να συναντηθούν άμεσα οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι για να πέσουν οι τόνοι. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε επίσης διεξαγωγή συνδιάσκεψης ώστε να «ο καθένας να αναπτύξει τις θέσεις του». Μάλιστα συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, να μη γίνονται δηλαδή προσωπικές αναφορές του ενός για τον άλλο υποψήφιο και επανέλαβε το αίτημά του για τάχιστη διεξαγωγή των εκλογών, ακόμα και την 6η Δεκεμβρίου.
Ο Νίκος Δένδιας πρότεινε αλλαγή διαδικασίας εκλογής προέδρου. Ειδικότερα, πρότεινε πάγωμα της διαδικασίας, σύγκληση τακτικού συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και εκλογή νέας ηγεσίας της ΝΔ τον Απρίλιο.
Πρότεινε ακόμη:
- Άνοιγμα καταλόγων επαναβεβαίωσης - εγγραφής μελών έως το τέλος Ιανουαρίου
- Διεξαγωγή Προσυνεδριακού Διαλόγου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
- Συγκρότηση σε κάθε ΝΟΔΕ Ομάδων Εργασίας ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής
- Σύγκληση Περιφερειακών Συνδιασκέψεων
- Συμμετοχή επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και διάλογο με την κοινωνία
- Εκλογή συνέδρων στο τέλος Φεβρουαρίου.
Επίσης ο Κώστας Γκιουλέκας πρότεινε να οριστεί πενταμελής Επιτροπή μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα αντικαταστήσει την ΚΕΦΕ.