Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 -

Προσεκτική επανεξέταση του 3,5% για την Ελλάδα ζητά η Λαγκάρντ



Τις ενστάσεις της για τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, στον οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα έως το 2022, εξέφρασε η επερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας όμως πως η θέση της αντανακλά πάγιες απόψεις του θεσμού όπου εργαζόταν προηγουμένως, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην επιδιωκόμενη ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Προσέθεσε πως με αυτά τα δεδομένα οι στόχοι πρέπει να επανεξεταστούν «με μεγάλη προσοχή».

Σημειώνεται πως οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν ορίζονται από το Ταμείο ούτε από την Τράπεζα, η οποία ούτως ή άλλως έχει περιορίσει την εμπλοκή της στα προγράμματα στήριξης. Η Φρανκφούρτη ασκεί σε έναν βαθμό επιρροή στο Eurogroup.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την γνωστή θέση του Ταμείου πως ο στόχος έπρεπε να είναι 1,5 ή το πολύ 2% του ΑΕΠ. Επανέλαβε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τους ευρωπαίους εταίρους ήταν «υπερβολικοί» σε σχέση με τις δυνατότητες της χώρας μας.

Για αυτό τον λόγο, υπενθύμισε η κ. Λαγκάρντ, το Ταμείο αποφάσισε να μην συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, όπου διαδραμάτισε περιορισμένο ρόλο επόπτη και τεχνικού συμβούλου.

Ο νυν πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει αποσαφηνίσει πως η Φρανκφούρτη δεν πρόκειται να ασχοληθεί περαιτέρω με δημοσιονομικά θέματα στην Ελλάδα, αλλά θα εστιάσει σε ζητήματα όπου έχει εμπειρογνωμοσύνη, δηλαδή τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Η μέλλουσα διάδοχός του χαιρέτισε τον σαφέστερο ρόλο της Τράπεζας στα προγράμματα βοήθειας, αναφέροντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο ο θεσμός μπορεί να ασχοληθεί με θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Η κ. Λαγκάρντ πάντως άφησε αιχμές και για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι βαθιές τομές που είχαν συζητηθεί εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν.

Εξέφρασε την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει αλλαγές για την ενίσχυση της οικονομίας.