Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2025 -

Πρόεδρος ΟΑΣΠ: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού και ενισχύεται το σενάριο για σεισμό κάτω από 6 ρίχτερ



Συνεχίζεται αμείωτη η σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ να τονίζει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, ενώ ενισχύεται το σενάριο για έναν σεισμό κάτω από 6 βαθμούς.

«Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Με άλλα λόγια, το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς, (6,1 6,2) και ενισχύεται το σενάριο, στην ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω, για κάτω από 6 βαθμούς. Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει. Για κάτω όμως από 6, δηλαδή (5,9, 5,8), υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Με αυτόν τον σεισμό, λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. Και με αυτό τον σεισμό αναπτύχθηκαν και οι επιχειρησιακές δράσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επιχειρησιακούς φορείς. Το πιο πιθανό σενάριο, όμως, είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες μέρες πολλές ή κάποιες βδομάδες με την ίδια ένταση, με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή πάρα πολλούς σεισμούς. Και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών. Αυτοί οι σεισμοί, λοιπόν, είναι σεισμοί που θα είναι το επικρατέστερο σενάριο για κάποιες εβδομάδες. Και ένα ενδιάμεσο σενάριο είναι να κάνει ένα 5,5 και να αποσβεστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η όλη κατάσταση», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας.

 

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «όσον αφορά τα κτίρια δεν υφίστανται καμία καταπόνηση, διότι η καταπόνηση που υφίστανται είναι μέσα στην πλαστική παραμόρφωση, όπως λέμε. Δηλαδή δεν έχουμε θραύσεις και άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στα κτίρια με αυτούς τους σεισμούς».

Αναφερόμενος στα υπόσκαφα κτίσματα στην Καλντέρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε: «Είναι πολύ ανθεκτικές κατασκευές, άσχετα βέβαια αν είναι υπόσκαφα τώρα – είναι πρώτα σε ζήτηση από άποψη τουριστική. Έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ποιες είναι. Παλιά τα υπόσκαφα, δηλαδή πριν την τουριστική ανάπτυξη, ήταν πολύ ασφαλείς κατασκευές. Τώρα βέβαια δεν ξέρουμε πώς διατάσσονται τα υπόσκαφα (…). Βέβαια, τα κτίρια της Καλντέρας θα έχουν κάποιο πρόβλημα σε ένα σενάριο ακραίο. Επίσης, ανέπτυξαν χθες και τις πέντε περιοχές που θα έχουμε κατολισθήσεις. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν, εκτελούνται ειδικές δράσεις έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αφενός και αφετέρου να κάνουμε κάποιες δράσεις προληπτικές που να μας επιτρέψουν να μην έχουμε μεγάλη έκθεση των επισκεπτών, δηλαδή να μην πάνε οι επισκέπτες σε σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε κατολίσθηση».

 

Σχετικά με την πρόταση για τη λειτουργία των σχολείων, διευκρίνισε: «για τα σχολεία, η πρόταση και των δύο επιτροπών της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου έχει διατυπωθεί την περασμένη Κυριακή που είχαμε κάνει συνεδρίαση και κάνουμε κάθε μέρα συνεδρίαση. Διατυπώθηκε αυτή η πρόταση να είναι μέχρι την Παρασκευή. Η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε μέρα και εάν γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός ή υπάρχει κάποια ένδειξη ότι έχουμε υψηλότερο κίνδυνο, συνεδριάζουμε μέσα σε δέκα λεπτά για να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο και να δώσουμε τις πληροφορίες στην πολιτεία. Έχουμε πει ότι τις αποφάσεις για τα σχολεία θα τις πάρουμε το Σάββατο το πρωί στις 9».

Σε ό,τι αφορά τη σεισμική επικινδυνότητα στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Αμοργός, εξήγησε:

«Στην Αμοργό, ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος, διότι, εάν έχουμε κατευθυντικότητα του ρήγματος προς την Σαντορίνη, τότε κινδυνεύει η Σαντορίνη παρά προς τα βορειοανατολικά η περιοχή της Αμοργού. Η Αμοργός έχει πολύ πιο βραχώδη δομή με αποτέλεσμα να μην ενισχύονται οι σεισμικές κινήσεις. Για αυτό και μας ανησυχεί περισσότερο η Σαντορίνη. Ενώ για την Ανάφη και την Ίο δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα. Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός και επίσης θα ήθελα να σας πω ότι εχθές το βράδυ στις 9 ο Δήμαρχος Νάξου έκανε μία σύσκεψη όλων των φορέων που είναι στον Δήμο του, που έχει τα μικρά νησιά, τα Κουφονήσια κτλ και εκεί τους ανέπτυξα ότι ο Δήμος Νάξου μαζί με τα νησιά τα υπόλοιπα δεν έχουν κίνδυνο. Οι επιταχύνσεις, δηλαδή είναι εξαιρετικά μικρές, σχεδόν μηδενικές. Όπως και στη Σαντορίνη μια παράμετρος είναι ότι οι επιταχύνσεις είναι πολύ μικρές, που σημαίνει ότι δεν θα πάθουν βλάβες. Δηλαδή είναι στο 0,2%. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι με αυτά τα φαινόμενα έτσι όπως εξελίσσονται δεν κινδυνεύουν και η Ανάφη και Ίος και πολύ περισσότερο βεβαίως η Νάξος και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων».

Ο Άκης Τσελέντης επιμένει ότι ορισμένοι συνεχίζουν να «κοιμίζουν» τον κόσμο με αβέβαιες εκτιμήσεις, ενώ η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη και επικίνδυνη.

 

 

 

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

«ΣΕΙΣΜΟΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

“Τι Λωζάνη τι Κοζάνη – τι Χαβάη τι Σαντορίνη, πολεοδομική τάξη η μια – πολεοδομική μίζα η άλλη”
 
Με το χθεσινό 5,2 επιβεβαιώνεται ότι ουδόλως «ήμαστε καλύτερα» ως προς την σεισμικότητα που άκουσα χθες να διατυμπανίζουν ο Πρωθυπουργός στη κυριλάτη (sic) σύσκεψη και λίγο αργότερα διάφοροι τοπικοί «άρχοντες» που προχθές μας έλεγαν γελώντας ότι χορεύουν ευχάριστα με τους ρυθμούς του Εγκέλαδου…
 
(Γιατί δε καλέσατε και το Γεωδυναμικό, τον κατ εξοχήν φορέα παρακολούθησης της σεισμικότητας της χώρας στη σύσκεψη;).
 
Εδώ θέλω να πω ότι και οι τρεις συνάδελφοι που μίλησαν ήταν εξαιρετικοί και φάνηκε η τεράστια επιστημονική τους γνώση και οφείλω να τους συγχαρώ. Είναι όλοι φίλοι μου είναι παγκοσμίως γνωστοί και ότι καλύτερο έχουμε στη χώρα μας ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ.
 
Όσον αφορά τη σύσκεψη μου έκανε τη χειρίστη εντύπωση που επέβαλαν στα άξια στελέχη της πυροσβεστικής, του στρατού και των ΕΜΑΚ (αυτά που είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης με τον Εγκέλαδο) το ρόλο της γλάστρας. Δεν τους απεύθυναν καν το λόγο.
 
Όχι κύριοι μην κοιμίζουμε το κόσμο, η κατά μεγάλη πιθανότατα ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ φάση ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Εγώ δε βλέπω καμμία ύφεση. Χθες την ώρα που τα έλεγαν αυτά ότι πάμε καλύτερα ως πρις την σεισμικότητα έγιναν 7 δονήσεις πάνω από 4R ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ!
 
Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού ΕΥΧΟΜΑΙ να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής μπορεί να είναι της τάξης του 7. Στη χθεσινή μου ανάρτηση (διαβάστε τη παραθέτω τα link) σας απέδειξα ότι με τα τεσσάρια και τα πεντάρια ΔΕΝ εκτονώνεται το σεισμικό δυναμικό της ρηξιγενούς ζώνης.
 
Χαίρομαι που οι επιστήμονες συμφωνούν με τις αρχικές απόψεις μου ότι υπάρχει σύνδεση ηφαιστειακής και σεισμικής δράσης και ότι ανεβάζουν το αναμενόμενο σεισμικό μέγεθος από το 5 που έλεγαν αρχικά.
 
Με έκπληξη παρατήρησα χθες κάποιον «φιρμάτο Ακαδημαϊκό τσουναμολόγο» να λει χαριεντιζόμενος, όταν ο Οικονόμου και ο Παυλοπούλος στο SKY του έθεσαν το πρόβλημα με το τουρισμό «η Χαβάη με μεγαλύτερη ηφαιστειακή δράσει πλημμυρίζει από τουρίστες, δεν πρέπει να υπάρχει τουριστικό θέμα.»
 
Ναι κύριε μου μπορεί αυτό που είπατε να χαϊδεύει μη ευήκοα ξενοδοχειακά και συγγενικά σας πολιτικά ώτα αλλά ο δομικός ιστός της Χαβάης δεν έχει καμμία σχέση με τα πολεοδομικά αίσχη της Σαντορίνης. Στη Χαβάη οι επισκέπτες νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά εδώ νιώθουν πανικό και τρόμο ακόμα και στις μικρές σεισμικές δονήσεις.
 
Υπάρχουν στα τουριστικά μέρη της Χαβάης τέτοια πρανή με απαράδεκτες θεμελιώσεις ξενοδοχείων; το αντίθετο θα έλεγα.
 
Σας αφιερώνω μια εικόνα από μια κατασκευή που γίνεται τώρα, σίγουρα με νόμιμη πολεοδομική άδεια όπως με τα πολεοδομικά αίσχη και τις θεμελιώσει στις πλαγιές επάνω σε μια ολισθαίνουσα Θηραϊκή Γη (ελαφρόπετρα).
 
Αυτά βλέπει το ηφαίστειο και ο Εγκέλαδος στη Σαντορίνη και βρυχώνται»