Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 -

«Πράσινο φως» από Alpha στο σχέδιο Σκλαβενίτη για τον Μαρινόπουλο



Το «πράσινο φως» στο σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος άναψε το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank.

Το σχέδιο προβλέπει την απόκτηση της αλυσίδας από την Σκλαβενίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Σκλαβενίτης θα χρηματοδοτηθεί με 360 εκατ. με επιτόκιο 1,5% με τις τράπεζες να διατηρούν δικαιώματα από τα μερίσματα, τυχόν μετοχοποίηση της εταιρίας κλπ. Ταυτόχρονα προβλέπεται «κούρεμα» 50% στις απαιτήσεις των προμηθευτών.

Το σχέδιο διάσωσης έχει ήδη εγκριθεί (υπό προυποθέσεις) από το ΔΣ της Εurobank, ενώ απομένουν σε εκκρεμότητα οι εγκρίσεις από τα ΔΣ Εθνικής και Πειραιώς. Ο στόχος είναι στο τέλος της εβδομάδας, αρχές της επομένης το αργότερο, να υπογραφεί το MoU με τη Σκλαβενίτης.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα αν τελικά η έγκριση του σχεδίου διάσωσης θα ολοκληρωθεί από όλες τις πιστώτριες τράπεζες χωρίς προβλήματα και εντός χρονοδιαγράμματος.

Η ανησυχία των τραπεζών για το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος με την Σκλαβενίτης συναρτάται και με τη στάση που θα τηρήσει ο SSM. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίας Εποπτικός Μηχανισμός έχει ενημερωθεί για το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών. Το σχέδιο με τη Σκλαβενίτης στηρίζει και η Κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί το ντόμινο χρεοκοπιών στους προμηθευτές που θα προκαλέσει η κατάρρευση της Μαρινόπουλος.

Πάντως για το θέμα θα συνεδριάσουν αύριο τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς ενώ σε αμφότερες τις τράπεζες, η πρόταση έχει ήδη περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές.