Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024 -

Πόρισμα ΕΜΠ: Βούλιαξαν το «Αγία Ζώνη ΙΙ» με εκρηκτικά



Σε μια ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στη δεξιά πλευρά του «Αγία Ζώνη ΙΙ» οφείλεται η βύθιση του γεμάτου δεξαμενόπλοιου τον Σεπτέμβριο του 2017 στον Σαρωνικό, σύμφωνα με το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι ερευνητές αποκλείουν το ενδεχόμενο του ναυτικού ατυχήματος λόγω φθοράς, μιας και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη δολιοφθορά.

Το πόρισμα, που φτάνει τις 330 σελίδες, συντάχθηκε από το Τμήμα Ναυπηγικής και Τεχνολογίας, και προστέθηκε στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Εισαγγελία Πειραιά.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.194 τόνους μαζούτ και 340 τόνους ντίζελ. Τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου 2017 το δεξαμενόπλοιο άρχισε να παίρνει κλίση προς τα δεξιά και γύρω στις 2:00 άρχισε να βυθίζεται. Τρεις ώρες αργότερα το πλοίο βρισκόταν ολόκληρο στο βυθό. Στο πόρισμα, το οποίο ενισχύει τις διαπιστώσεις του Γ’ Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, τονίζεται ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο και στις εκθέσεις επιθεωρήσεως και τα πιστοποιητικά δεν εντοπίστηκε καμία έλλειψη ή παρατυπία.

Το επιστημονικό κλιμάκιο του ΕΜΠ επιθεωρώντας ενδελεχώς τα ελάσματα του μεγάλου ρήγματος στη δεξιά πλευρά του πλοίου, και κάνοντας συγκριτική μελέτη υλικού από έλασμα που βρέθηκε μακριά από το ρήγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η επίμαχη περιοχή φέρει χαρακτηριστικά αστοχίας που σχετίζονται με θραύση εξαιτίας πολύ μεγάλου ρυθμού παραμόρφωσης των ελασμάτων της». Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «εκρηκτική φόρτιση».

«Φώναζα από την αρχή να γίνει ανέλκυση του πλοίου για να φανεί η αλήθεια», είπε στον ΣΚΑΪ ο πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης, ο οποίος ζήτησε να βρεθούν οι ένοχοι και κατήγγειλε ότι δεν έχει ακόμα κληθεί να καταθέσει, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη επωμιστεί ένα βαρύτατο πρόστιμο.

Η έρευνα για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» συνεχίζεται από τον αρμόδιο ανακριτή, ενώ η εταιρεία που είχε ασφαλίσει το δεξαμενόπλοιο από το 2017 έχει υποβάλει στο Πρωτοδικείο Πειραιά δήλωση περιορισμού ευθύνης. Επιχειρηματίες και αλιείς που υπέστησαν ζημιά από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό έχουν καταθέσει αιτήματα αποζημίωσης για συνολικά 90 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό που έχει κατατεθεί από την ασφαλιστική σε ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας είναι μόλις 5 εκατ. ευρώ.

«Το πόρισμα του ΕΜΠ για τις αιτίες πίσω από τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιος ήθελε αυτό το ναυάγιο. Ωστόσο, η αποζημιωτική ευθύνη των ασφαλιστών παραμένει αναλλοίωτη έναντι των ζημιωθέντων και των θυμάτων αυτής της τεράστιας οικολογικής ζημιάς», σχολίασε ο Γιάννης Μαρακάκης, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες και τους αλιείς.