To εναλλακτικό σχέδιο της ΔΕΗ για την πώληση δύο θυγατρικών εταιρειών με χαρτοφυλάκιο πελατών, περίπου 700.000 καταναλωτές συνολικά, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιό της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού όπως επιτάσσει το μνημόνιο, τέθηκε από την Πέμπτη το βράδυ επισήμως στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ωστόσο, παραμένει το μεγάλο ερώτημα αν το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό και το σπουδαιότερο, αν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.
Μέχρι σήμερα, το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας εστιαζόταν στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, (ΝΟΜΕ) ως του εργαλείου που θα άνοιγε την αγορά, χωρίς να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ. Ομως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης έχει χαρακτηρίσει καταστροφικά τα ΝΟΜΕ για την εταιρεία, καθώς η ενέργεια πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή.
Κύκλοι του υπουργείου δήλωναν ότι τα ΝΟΜΕ και οι εταιρείες χαρτοφυλακίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου, δηλαδή η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% της αγοράς ως την 1/1/2020 και κατά 20% ως το τέλος του 2017 σε σχέση με το περίπου 95% που είχε η ΔΕΗ στη λιανική τον Αύγουστο του 2015, όταν έκλεισε η συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο.
Σήμερα το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική είναι οριακά κάτω από το 90%, που δείχνει ότι είναι μάλλον αδύνατο να επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος του 2017 χωρίς δραστικά μέτρα. Οι δανειστές έχουν ζητήσει την αύξηση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ που δημοπρατούνται κάθε χρόνο και πιέζουν την ελληνική πλευρά να αναλάβει από τώρα τη δέσμευση να πουλήσει λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, αν ο στόχος δεν επιτευχθεί ή δείχνει ότι δεν επιτυγχάνεται.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χθες και σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των εκπροσώπων των τριών πλευρών, των θεσμών, του υπουργείου και της ΔΕΗ και ενδεχομένως την Κυριακή ή τη Δευτέρα να γίνει η επόμενη συνάντηση, στο ανώτατο επίπεδο, με τη συμμετοχή του υπουργού και του κ. Παναγιωτάκη, για την τελική συμφωνία. Η εκκρεμότητα με τα ΝΟΜΕ και κατά βάση του τρόπου με τον οποίο θα μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ ήταν απο τους κύριους λόγους μη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης στον τομέα της Ενέργειας, στη προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων.
Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι τόσο τα ΝΟΜΕ όσο και οι εταιρίες λιανικής είναι ατελέσφορα μέτρα, τα οποία θα περιπλέξουν την κατάσταση και μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα χειρότερες λύσεις.
Η ΔΕΗ επέλεξε την PriceWaterhouse ως σύμβουλο για τις εταιρείες λιανικής και φιλοδοξεί ως τον Ιούνιο να έχει προχωρήσει η πώληση. Στόχος της διοίκησης είναι το μείγμα πελατών που θα περάσει στην προς πώληση εταιρία (αν θα είναι μία ή δύο οι εταιρίες θα αποφασιστεί αργότερα) να αντανακλά το προφίλ της σημερινής πελατείας της ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν σκέψεις η δημόσια επιχείρηση να συμμετάσχει με ένα ποσοστό, ως παθητικός εταίρος, στο νέο σχήμα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαζικής αποχώρησης πελατών. Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει την πρόσληψη νομικού συμβούλου για τυχόν ενστάσεις και νομικής υφής προβλήματα, που μπορεί να ανακύψουν από τη μεταφορά των πελατών σε άλλη εταιρεία.
Προκειμένου οι εταιρείες χαρτοφυλακίου να γίνουν ελκυστικές στους υποψήφιους αγοραστές, η ΔΕΗ μελετά την παροχή κινήτρων, όπως π.χ. εξασφάλιση σταθερής τιμής ρεύματος στη νέα εταιρία κ.λπ.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού να στηρίξουν το όλο εγχείρημα και να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ στη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων-πελατών κ.λπ.
Ωστόσο εκφράζονται αρκετές επιφυλάξεις, καθώς το πελατολόγιο της ΔΕΗ περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες καταναλωτών με χαμηλά τιμολόγια. Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης έχει ζητήσει οι βιομηχανικοί πελάτες στην Υψηλή Τάση -περίπου το 15% της κατανάλωσης της ΔΕΗ- και οι πελάτες, που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου το 6%), να μη συνυπολογίζονται στο μερίδιο της εταιρείας στη λιανική, καθώς στις δύο αυτές κατηγορίες οι τιμές πώλησης του ρεύματος είναι αρκετά χαμηλές, σε επίπεδα που δεν πωλούν οι ιδιώτες πάροχοι. Τέλος, όσον αφορά τα σχέδια της ΔΕΗ για συμπράξεις με τρίτες εταιρίες, όπως το πρότζεκτ με τους Κινέζους για τη Μελίτη ΙΙ, αυτά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης, δεν εντάσσονται στα σχήματα που εξετάζονται για τη μείωση του μεριδίου στη λιανική.