Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ποιος ήταν ο καρδιοχειρουργός που σκοτώθηκε σε τροχαίο με τη σύζυγό του;



Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών άφησε την Κυριακή 20 Αυγούστου ο Χρήστος Λόλας. Ο γνωστός καρδιοχειρουργός σκοτώθηκε μαζί με την σύζυγό του, Κλώντια, σε τροχαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γνωστός καρδιοχειρουργός στις 5 το απόγευμα της Κυριακής βγήκε με το αυτοκίνητό του στο ύψος του 36ου χιλιομέτρου Αθηνών – Σουνίου από ανώνυμη οδό και συγκρούστηκε σφοδρά με αυτοκίνητο που ήταν επι της Αθηνών – Σουνίου.

Επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο και μετέφερε τον καρδιοχειρουργό και την σύζυγό του στο Ασκληπιείο Βούλας. Οι γιατροί έκαναν επι 6 ώρες υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους κρατήσουν στην ζωή αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Ο Χρήστος Λόλας γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και εξειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε επί μία πενταετία στην Καρδιοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Oregon των ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο του Associate Professor.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και του ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Έγινε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1986 ανέλαβε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εγκαινιάζοντας το 1990, με την πρώτη επιτυχή καρδιακή μεταμόσχευση, το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Ύστερα από εικοσαετή υπηρεσία στον «Ευαγγελισμό», όπου εκπαίδευσε πλήθος νέων καρδιοχειρουργών, ο Χρήστος Λόλας συνέχισε την άσκηση της ειδικότητάς του στο ΥΓΕΙΑ Αθηνών. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά και μη περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο και υπήρξε παραγωγός ντοκιμαντέρ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος-Καρδιοαγγείων και μέλος πολλών ελληνικών και ξένων εταιρειών.

Συμμετείχε σε ιατρικές αποστολές σε βαλκανικές χώρες και στην Κίνα, όπου πραγματοποίησε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Παλιός παίκτης καλαθοσφαίρισης του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκε με το windsurfing, ενώ τώρα είναι ερασιτέχνης golfer. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ομίλου Golf Γλυφάδας Αθηνών.
Συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, τόσο στο Τόκιο για τη Χρυσή Ολυμπιάδα όσο και στην επιτυχή προσπάθεια της Λωζάνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχοντας διαταλέσει Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ATHOC των ΟΑ της Αθήνας 2004. Είναι παντρεμένος με την Κλώντια και έχει έναν γιο, τον Θωμά.